Последни новини
Home / Законът / Делото срещу шефа на БНТ се разходи по инстанциите заради 1000 лева глоба

Делото срещу шефа на БНТ се разходи по инстанциите заради 1000 лева глоба

Defakto.bg

Делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров за шофиране пиян, стигна до Върховния касационен съд. Поводът е наложената на Каменаров глоба от 1000 лева заради неявяването му на последното съдебно заседание по казуса в Софийския градски съд, въпреки редовното призоваване.

Както е известно, шефът на БНТ е на съд за шофиране  с 1,6 промила алкохол в кръвта, като случката е от 2016 г. Софийският районен съд го призна за виновен и го осъди на 1 година и 3 месеца условно през 2017 г. По това време Каменаров вече бе генерален директор на националната телевизия, а присъдата постави на риск по-нататъшното му пребиваване на поста. Законът за радиото и телевизията е категоричен – в управата на националните медии не могат да са хора, осъдени на лишаване от свобода за умишлено престъпление (като видът на присъдата – ефективна или условна, е без значение). Ако наказанието бъде потвърдено, шефът на БНТ, чийто мандат изтича през 2020 г., ще трябва да напусне поста поради несъвместимост.

За това произнасянето на втората инстанция – СГС, е решаващо. Казусът е там от 2018 г. и неколкократно бе отлаган по молби на самия Каменаров, който традиционно се оказваше служебно зает за датите на заседанията, но изрично държеше на личната си защита пред съда. В крайна сметка магистратите го предупредиха, че повече подобни отлагания няма да има и че шефът на БНТ би трябвало да съобрази ангажиментите си с правосъдието, а не обратното. На единственото заседание, на което бе даден ход, бе изискана справка от химическата лаборатория на болница „Св.Ана“ за получената алкохолна проба на Каменаров, чиито резултати се оспорват от защитата. Други доказателства няма да се разглеждат.

На 12 ноември обаче заседание на СГС отново бе отложено заради неявяването на редовно призования Каменаров, за което той бе и глобен с 1000 лева. Тогава не дойде и адвокатът му Людмил Рангелов, изпратил уведомление, че е заболял. Защитникът бе задължен да представи болничен лист. И изрично бе указано, че следващия път казусът ще бъде решен в отсъствието на Каменаров, ако пак не дойде без уважителни причини и не организира защитата си. А при неплащане на глобата в 7-дневен срок, ще бъде издаден изпълнителен лист.

Следващото заседание в СГС е утре, молби за отлагане не са постъпили. Но междувременно в края на 2018 г. и началото на тази година се е развила истинска съдебна сага за глобата.

Първо Каменаров е поискал от самия СГС да я отмени, но на 23 ноември м.г. с определение съставът отхвърля жалбата. Шефът на БНТ на свой ред оспорва отказа пред столичния апелативен съд. На 19 декември там постановяват, че не са компетентни да я разгледат – тя е срещу определение на въззивен съд (като такъв действа в случая СГС) и би трябвало да се адресира до касационната инстанция, Върховния касационен съд. Извън това, според апелативния съд,  СГС изобщо не е трябвало да я разглежда, защото във въззивното производство тези определения не подлежат на самостоятелно обжалване. Не подлежат и на касационен контрол, но практиката на ВКС по въпроса била противоречива.

В крайна сметка казусът с глобата стига и до върховния съд, който на 7 януари отказва да я допусне.

Равносметката е, че дотук по сметката на СГС определената глоба от 1000 лева не е постъпила.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.