Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов сезира ВСС за прокурорския призив да се бламира проверката за Иванчева и Петрова

Лозан Панов сезира ВСС за прокурорския призив да се бламира проверката за Иванчева и Петрова

Defakto.bg

Това е недопустим опит за въздействие върху съда, категоричен е председателят на ВКС

Прокурорската колегия на ВСС да се произнесе за поведението на шефовете на спецпрокуратурите, които в писмо предложиха на апелативния спецсъд да бламира проверка по делата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това е предложил председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В края на ноември миналата година, по-малко от денонощие след оповестяването на започната от ВКС проверка на администрирането, разпределянето, разглеждането на делата по мерките за неотклонение на кметиците на “Младост”,  в писмо четирима обвинители приканиха председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава материалите на проверяващите в този момент. Сиреч – да не изпълни закона. Събитията се развиха след мълниеносното спиране на пускането на Иванчева и Петрова под “домашен арест” по протест на прокуратурата.

В крайна сметка проверката на ВКС бе извършена и разкри сериозни нарушения в експресното “спиране”.

А сега разпоредилият я Лозан Панов сезира за случая ВСС.

Съобщението:

Във връзка с правомощията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати до Колегията предложение в свое заседание да разгледа следната точка: „Изразяване на становище по писмо пр. пр. № 751/2017 от 29.11.2018 г., подписано от и. ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и. ф. административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, прокурор при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурор при Апелативната специализирана прокуратура Тихомир Стоев.“

В предложението се напомня, че със заповед на председателя на ВКС, издадена на основание чл. 114, ал. 1, т. 9 от Закона за съдебната власт, е извършена проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби, респективно частни протести, срещу определения на първоинстанционния съд, постановени по искания за промяна на изпълняваните спрямо подсъдимите по н.о.х.д. № 2617/2018 г. Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение.

В деня на извършване на проверката – 29.11.2018 г., в писмо до АСНС, изпратено от и. ф. административни ръководители на Специализираната прокуратура и на Апелативната специализирана прокуратура (АСП), прокурор при ВКП и прокурор при АСП, се предлага н.о.х.д. № 2617/2018 г. да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от Върховния касационен съд.

За такова предложение не само липсва правно основание. То представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост. Не на последно място целта му е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка на АСНС. В своите Стандарти за независимостта на съдебната власт Висшият съдебен съвет посочва, че независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Тя трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.“ – категоричен е председателят на ВКС.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.