Последни новини
Home / Законът / Бойко Атанасов изключен от списъка на добросъвестните следователи, той сигнализира Инспектората към ВСС за тенденциозност

Бойко Атанасов изключен от списъка на добросъвестните следователи, той сигнализира Инспектората към ВСС за тенденциозност

Defakto.bg

Без обяснения магистратът е лишен от допълнително финансово стимулиране за работата през миналата година

Липсата на информация за мотивите  създава  напрежение и страх  в магистратите и служителите на СГП, казва той

Столичният следовател Бойко Атанасов е изпратил сигнал до Инспектората към ВСС, в който настоява да бъде извършена проверка на причините за традиционното му изключване от групата на следователите, стимулирани за добре вършена работа през отминалата година. В него Атанасов настоява да се проверят причините,  довели до поредното му лишаване от допълнително трудово възнаграждение, както и дали градският прокурор на София Емилия Русинова не е злоупотребила с права и власт,  за да бъде лишен за пореден път от финансовото стимулиране.  От сигнала му става ясно, че не парите (малко над 1000 лева) са най-важното, а липсатата на обективна оценка за работата му.

Предстоящо е Комисията за защита от дискриминация също  да получи жалба от столичния следовател, с подробна  информация за дейността му по разследването,   приключените дела, много от които вече с  осъдителни присъди.  В информацията до  Комсията ще има достатъчно данни за сравнение на натовареността на следователите  за времето 01.01.2018. година до 13.12.2018 г. , казва следователят.

Със заповед № 4230 градският прокурор на София Емилия Русинова е  разпоредила да се изплатят допълнителни средства на магистрати и служители от СГП за постигнати  резултати по конкретни задачи през 2018 година.  Заповедта й се  позовава на решение на Пленума на ВСС и  „указателно писмо“ на главния прокурор.  Самото изплащането на допълнителни средства трябва да стане по утвърден списък.  От заповедта на Русинова не ставя ясно кой и с какво е заслужил допълнителните средства, нито защо Атанасов и още неколцина са лишени от тях.

Миналата година Русинова и Атанасов бяха кандидати в конкурса за избор на шеф на Апелативната спецпрокуратура,  дамата, сочена за фаворит на поста обаче  неочаквано се оттегли, формално – поради заболяване.  На изслушването пред прокурорската колегия на ВСС  Атанасов не спести критики срещу  споразуменията с организираната престъпност на спецпрокурата,  които  от  изключения са се превърнали в правило и така са са заместили постигането на осъдителни присъди.  Изказването му не се хареса на „високите етажи“ в прокуратурата.

„ Искам да се случи сериозна съдебна реформа, за да има и истинска държава, и децата ни да не заминават зад граница. Не съм почитател на тихия  ропот – той  налива вода в мелницата на статуквото. От какво да  ме е страх? Няма по-страшно от това да живееш като подлец!“   Така пред De Facto  Бойко Атанасов многократно обясняваше причините да вади на показ пазени като държавна тайна нелицеприятни истини за разследването на престъпления по високите етажи.   Думите му,  че   “прокуратурата-бухалка” , която действа чрез специална “шпицкоманда” от 5-6 следователи в Софийското следствие, няма да бъдат забравени. Очевидно.  Нито пък мнението му, че “ всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта, се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск“.

Въпреки грижите, които  Атанасов  час по час създава на началниците,  нито една от многобройните проверки на работата му, не  е завърши с отрицателна оценка. Няма и нито едно  наказание по тази причина.

Всяко ръководство е в правото си да отличава заслужилите  и да лишава от стимули  прегрешилите.  Тенденциозното отношение обаче не прави чест на нито един ръководител.  Особено в магистратурата.

Ето и пълният сигнал на следователя Бойко Атанасов:

ДО

Инспекторат
към Висшия съдебен съвет

 

С И Г Н А Л

От Бойко Йорданов Атанасов – следовател при следствен отдел на СГП , гр.София , ул.“Монтевидео“ №21 (…)

 

Във връзка със заповед  № 4230/ 10.12.2018година на административния ръководител  на СГП е   разпоредено – изплащането еднократно  на  средства за допълнително    трудово  възнаграждение за постигнати резултати по конкретни задачи през 2018г. на магистратите и служителите в Софийска градска прокуратура е цитирано  че същото ще  стане  съгласно утвърден   списък , който е неразделна част от заповедта.

Моля да   извърши пълно проверка  на действията на  административния ръководител Русинова  за времето от  встъпването й в длъжност до  настоящият момент  относно това  дали същата е  превишила правата си  и дали е злоупотребила с предоставената и административна власт при разпределяне на бюджетни средства на съдебната власт  за изплащане на допълнително    трудово  възнаграждение за постигнати резултати на магистратите и съдебните служители от СГП  в това число за  2017 и 2018 години.

Моля да бъде уведомен какви са причините за поредна година  да бъда  санкциониран аз и  други колеги от  изплащането еднократно  на  средства за допълнително    трудово  възнаграждение  за постигнати резултати по конкретни задачи и през 2018г.

Моля да ми бъде предоставено  съдържанието на списъка и мотивите  към  изготвянето му – предложение на прекия ръководител –  Завеждащ Следствен отдел при СГП като същите бъдат предоставени  на мен и на  всички  магистрати  и съдебни служители  в СО-СГП. Липсата на информация за съдържание на списъка и мотивите за изготвянето му  създава предпоставки за  напрежение и страх  в магистратите и служителите на СГП,  както и възможност за държането им в зависимост  и манипулиране на тяхното поведение .

Предоставянето на   тази  информация  ще  покаже дали  прокуратурата действа като авторитарна структура и  се разпределят допълнителни парични средства на приближени на ръководството  магистрати и служители и как точно  се изпълняват   решенията на ВСС и закона за  съдебната власт .

Моля настоящият сигнал да не бъде  разпределян  за проверка  измежду     Ал.Мумджиев,  Л.Кабзималска и  Ст. Мулячка , на които правя  отвод,  тъй като се съмнявам,  че ще бъдат  безпристрастни при разглеждането на сигнала.

 

Следовател

/Бойко Атанасов /

 

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.