Последни новини
Home / Законът / Втори опит: Спецпрокуратурата приключи разследването срещу депутата от ДПС, бивш от ГЕРБ Димитър Аврамов

Втори опит: Спецпрокуратурата приключи разследването срещу депутата от ДПС, бивш от ГЕРБ Димитър Аврамов

Defakto.bg

Разследването за търговия с влияние срещу депутата Димитър Аврамов приключи, изготвя се обвинителен акт, предстои внасянето му в специализирания съд.

За това информираха днес от специализираната прокуратура.

Това е втори опит за съдене на народния избраник от ДПС, бивш от ГЕРБ. Димитър Аврамов бе гръмко арестуван през 2012 г., тогава бе обявено, че е искал солиден подкуп от бизнесмен, за да реши спор в негова полза. Каусът бе за търговия с влияние. През 2016 г. на първа инстанция СГС оправда Аврамов и другия подсъдим Методи Петков, бивш общински съветник от Плевен. През 2017 г. втората инстанция, апелативният съд, отменя оправдателната присъда и връща делото за ново разглеждане от друг състав на СГС. А Софийският градски съд връща делото на прокуратурата заради неясно обвинение.

После случаят отива в спецправосъдието.

Димитър Аврамов бе и един от първите депутати (тогава от ГЕРБ), уличен в конфликт на интереси. В момента е народен представител от ДПС.

Съобщението на спецпрокуратурата от днес:

Специализираната прокуратура приключи разследването за търговия с влияние срещу народния представител Димитър Аврамов.
На Аврамов и двама негови помагачи са повдигнати прецизни обвинения за търговия с влияние, при продължавано престъпление, извършено в съучастие.
Изготвя се обвинителен акт срещу тях и предстои внасянето му в
Специализирания наказателен съд.
Разследването на Специализираната прокуратура установи, че в периода от 06.07.2012г. до 17.07.2012г., в гр. Бяла Слатина, в гр.Плевен, в гр. Монтана и в местността „Тировец”, землище на гр.Монтана /производствена база и офис на „Гала – М” ООД/, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, депутатът Аврамов, в съучастие като извършител с М.В.П.–помагач, и В. Ц. Ч. – помагач, е поискал от български бизнесмен дар –сумата от 220 000 лева и облага – право на ползване на земеделски земи, собственост и арендувани от фирма на бизнесмена, които не му се следват и приел от същия бизнесмен – сумата от 100 000 лева, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица.
Дарът и облагата са били поискани, за да се упражни влияние върху
директора на Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Монтана – във връзка със службата – за да отмени заповед от 31.08.2011г. за служебно разпределение на ползването на масивите в землището на с. Стубел, област Монтана, издадена на основание чл. 37в, ал. 4 ЗСПЗЗ, да издаде заповед по чл. 37в, ал. 8 ЗСПЗЗ за въвод във владение в масив 128, землището на с. Стубел, област Монтана в полза на фирмата на бизнесмена, както и да се съобрази със сключено доброволно споразумение по чл. 37в, ал. 1 ЗСПЗЗ за ползването на земеделски земи в землището на с. Стубел, област Монтана при издаване на заповед на основание чл. 37в, ал. 4 ЗСПЗЗ за следващата стопанска година /2012/2013г./.
Дарът и облагата са били поискани, за да се упражни влияние и върху
началника на РУП – МВР – гр. Монтана във връзка със службата му при
упражняване на правомощията му – да осигури охрана от полицейски служители и достъп до масив 128 в землището на с. Стубел, област Монтана, обработван от фирмата на бизнесмена по време на жътвата на реколтата от рапица за стопанската година 2011/2012г.
В кратки сокове Специализираната прокуратура ще предаде на съд Димитър Аврамов и неговите съучастници.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.