Последни новини
Home / Законът / Докога цената на водата ще расте, но не и качеството на ВиК услугата, пита Омбудсманът в Шумен

Докога цената на водата ще расте, но не и качеството на ВиК услугата, пита Омбудсманът в Шумен

Defakto.bg

 

„Цената на водата расте, но не и качеството на ВиК услугата“. Това е заявила  омбудсманът Мая Манолова в хотел „Шумен, където заедно с местния обществен посредник  Иван Капралов организира обществена дискусия на тема: „Право на заплащане на качествена ВиК услуга, съобщава пресслужбата на институцията.
„Ситуацията в Шумен е най-драстична, предвид най-високата цена на водата в България и смея да кажа с най-лошото качество“,  аргументира решението си Манолова за провеждане на форума в гр. Шумен.
По думите й в края на миналата година Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е представила анализ за състоянието на ВиК сектора в страната, според който показателите на Шумен са били „отчайващи“, водата е била с много лошо качество и 80% течове.
„Недоволството на гражданите от т.нар. реформа във ВиК сектора нараства.
Реално се повишават единствено и само цените.  Нищо не се променя към по-добро – нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите. Реформата, такава каквато в момента се провежда, се отнася и се изчерпва единствено и само с повишаването на цените.  Това от своя страна води до нарушаване на достъпа и до накърняване на едно основно човешко право – правото на вода, което е тясно свързано и с правото на живот. Аз като омбудсман не мога да остана безразлична към този
процес“, категорична е Манолова.
През миналата година институцията на омбудсмана е била „буквално залята” от жалби срещу ВиК услугите – 751, което пък ги поставя на първо място сред жалбите на потребители.
„Подготвила съм конституционна жалба по отношение на Закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакувам формирането на цените във ВиК сектора и по-конкретно т. нар. „единна цена“, която натоварва много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често водоснабдяването е гравитачно“, допълва омбудсманът.  Според нея схемата реално натоварва бедните хора, които реално спонсорират малко по-заможните, а пък всички български граждани спонсорират ВиК дружествата, а това е нечестно и трябва да бъде прекратено.
„Абсолютно е належащо повишаването на цената на водата да се обвърже с реални резултати, с подобряване на качеството на услугата на водата, с намаляване на течовете, с повече ефективност на инвестициите. Настоявам за отмяна на т. нар. „единна цена“ в рамките на територията на една ВиК асоциация, защото това е абсолютно несправедливо по отношение на българските граждани“,
посочва общественият защитник.
И подчертава, че ще настоява за преразглеждане и на бизнес плановете на ВиК асоциациите, защото в резултат на тях в 5-годишния период занапред единствено се повишава цената на водата, което е свързано с повишаването на инфлацията.
„Това означава, че през следващите години единственото, което ще се следи, е инфлацията, нищо друго“, казва омбудсманът.
Манолова е категорична, че ще настоява още за ясни критерии за социална поносимост, които да бъдат записани в закона, тъй като в момента КЕВР „произволно прилага различни статистически показатели“.
Тя ще поиска и въвеждане на лицензиране на ВиК дружествата, което би довело до осъществяването на по-сериозен контрол върху дейността им.
„Според експерти ефективността от служителите във ВиК дружествата не е особено висока“, обосновава се омбудсманът.
На място пред представителите на ВиК асоциацията в Шумен Мая Манолова е настояла да бъде определена цена по-ниска от пределната, която КЕВР бе определила в края на миналата година.
„Това е абсолютно в правомощията на ВиК асоциацията и зависи от гласуването на областния управител, на кметовете, така че те би следвало да поемат ясни ангажименти в тази посока“, заключи омбудсманът.
В дискусията са участвали всички отговорни институции, граждани и неправителствени организации – областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, кметът на Общината Любомир Христов, общински съветници от Шумен и Гулянци, народни представители от района, представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и
водите, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българската асоциация по водите, Съюза на ВиК операторите, членове на Асоциацията по ВиК Шумен и др.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.