Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Бургас подхвана частния съдебен изпълнител, задържал либийския танкер

Прокуратурата в Бургас подхвана частния съдебен изпълнител, задържал либийския танкер

Defakto.bg
Скандалът с танкера „Бадр“ създаде  дипломатически скандал с Либия

Окръжна прокуратура – Бургас е образувала досъдебно производство срещу частен съдебен изпълнител за превишени права и   незаконосъобразна промяна на собствеността на либийския танкер „Бадр , съобщи държавното обвинение.  В периода от март до края на август миналата година частният съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, сочат от прокуратурата.

Става дума за изпълнително дело,  образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендирало обезпечение на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение, че му се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава.  Според дружеството, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер.  Спорът по изпълнителното дело е засягал именно искането за промяна на собствеността върху плавателния съд.

Изпълнителното дело обаче е било  спряно с решение на Върховния  административен съд, който  обявява, че корабът е задържан незаконно и трябва да бъде освободен.  Въпреки влезлият в сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас е провел действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество.   Ескалацията е на 21 декември м. г., когато на борда се качват частния съдебен  изпълнител и частна фирма, придружени от две държавни институции – „Морска администрация” и „Гранична полиция”. Флагът на плавателния съд е сменен, а капитанът и екипажът били принудени да слязат от кораба.

Либийската страна определи случая като пиратство.

Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в прокуратурата сигнал от адвокатите, представляващи интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава.

Официалното съобщение на прокуратурата:

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство за това, че частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си,
Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство за това, че през периода 10.03.2018 г. – 30.08.2018 г. в гр. Бургас, длъжностно лице (частен съдебен изпълнител) не е изпълнило служебните си задължения и е превишило правата си, с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление   по чл. 282, ал. 1 от НК.
Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение че му   се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава.
Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда.
Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.
Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската
държава. Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г.  По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.
Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.