Последни новини
Home / Законът / Шестте обвинения срещу ексдепутата Мартинов от „Суджукгейт“ намаляха до едно, той заболял за предявяването

Шестте обвинения срещу ексдепутата Мартинов от „Суджукгейт“ намаляха до едно, той заболял за предявяването

Defakto.bg

Прецизирано е обвинението срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по „Суджуктейт“, съобщиха от специализираната прокуратура. Мартинов е бил призован за предявяването му днес, но заболял и не се явил. Понеже е в болнични до 15 януари, новата дата за предявяване на прецизираното обвинение е 16 януари.

Скандалът гръмна през лятото на 2017 г., когато се разбра, че народният избраник от управляващите е изнудвал търговец за 4 тона суджук, твърдейки, че са за премиера Бойко Борисов. Тогава спецпрокуратурата повдигна на Мартинов шест обвинения, сред които принуда, закана за убийство, оказван натиск върху полицията в Добрич и в Балчик и др.

А в края на миналата година свидетел срещу ексдепутата бе взет под специална закрила.

Сега обвиненията са сведени до едно – за изнудване, при условията на продължавано престъпление.

Съобщението на спецпрокуратурата:

Специализираната прокуратура повдигна прецизирано обвинение на бившия народен представител Живко Мартинов. Престъплението, в което е обвинен Мартинов е за изнудване – престъпление по чл. 214, ал.2,т.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 213а, ал.3, т.2 вр. с чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс, за което е предвидено наказание Лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация до ½ от имуществото на дееца.
Днес, 11.01.2019 г. Живко Мартинов бе редовно призован в Специализираната прокуратура за предявяване на прецизното обвинение, но не се яви по здравословни причини. Представен е болничен лист до 15.01.2019 г. Предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем е насрочено за 16.01.2019 г.
Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от м. януари 2012 г. до м. януари 2013 г., в гр. Добрич, при условията на продължавано престъпление – с четири деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил А. П. П., чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани да извърши нещо противно на волята му- да му предостави 4 (четири) тона суров суджук, 30 (тридесет) килограма филе „Елена“ и 30 (тридесет) килограма телешка пастърма, и с това причинил на А.П.П. значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева, представляващи равностойността на предоставените вещи.
Отправените към А. П. П. закани са: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“; „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“; „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“; „Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“
Определената мярка за неотклонение на Мартинов е „Гаранция в пари в размер на 20 000 лева“.
Предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе
обвинителен акт срещу Живко Мартинов в Специализирания наказателен съд.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.