Последни новини
Home / Законът / Шестте обвинения срещу ексдепутата Мартинов от “Суджукгейт” намаляха до едно, той заболял за предявяването

Шестте обвинения срещу ексдепутата Мартинов от “Суджукгейт” намаляха до едно, той заболял за предявяването

Defakto.bg

Прецизирано е обвинението срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по “Суджуктейт”, съобщиха от специализираната прокуратура. Мартинов е бил призован за предявяването му днес, но заболял и не се явил. Понеже е в болнични до 15 януари, новата дата за предявяване на прецизираното обвинение е 16 януари.

Скандалът гръмна през лятото на 2017 г., когато се разбра, че народният избраник от управляващите е изнудвал търговец за 4 тона суджук, твърдейки, че са за премиера Бойко Борисов. Тогава спецпрокуратурата повдигна на Мартинов шест обвинения, сред които принуда, закана за убийство, оказван натиск върху полицията в Добрич и в Балчик и др.

А в края на миналата година свидетел срещу ексдепутата бе взет под специална закрила.

Сега обвиненията са сведени до едно – за изнудване, при условията на продължавано престъпление.

Съобщението на спецпрокуратурата:

Специализираната прокуратура повдигна прецизирано обвинение на бившия народен представител Живко Мартинов. Престъплението, в което е обвинен Мартинов е за изнудване – престъпление по чл. 214, ал.2,т.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 213а, ал.3, т.2 вр. с чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс, за което е предвидено наказание Лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация до ½ от имуществото на дееца.
Днес, 11.01.2019 г. Живко Мартинов бе редовно призован в Специализираната прокуратура за предявяване на прецизното обвинение, но не се яви по здравословни причини. Представен е болничен лист до 15.01.2019 г. Предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем е насрочено за 16.01.2019 г.
Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от м. януари 2012 г. до м. януари 2013 г., в гр. Добрич, при условията на продължавано престъпление – с четири деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил А. П. П., чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани да извърши нещо противно на волята му- да му предостави 4 (четири) тона суров суджук, 30 (тридесет) килограма филе „Елена“ и 30 (тридесет) килограма телешка пастърма, и с това причинил на А.П.П. значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева, представляващи равностойността на предоставените вещи.
Отправените към А. П. П. закани са: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“; „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“; „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“; „Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“
Определената мярка за неотклонение на Мартинов е „Гаранция в пари в размер на 20 000 лева“.
Предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе
обвинителен акт срещу Живко Мартинов в Специализирания наказателен съд.

About De Fakto

Проверете също

АССГ потвърди знаково решение срещу глоба за несложена маска

Последната инстанция обаче не обсъжда правната природа на заповедите на здравния министър Знаково решение от …

Президентът: Чистка ли? Къде бяха медиите, когато управлението “Борисов” извърши подгром над цялата администрация?!

Кабинетът е длъжен да покаже как се е управлявало,  каза Румен Радев Чистка, преврат и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.