Последни новини
Home / Законът / Без изненади: Спецсъдът постанови „задържане под стража“ за петима свидетели по „КТБ“

Без изненади: Спецсъдът постанови „задържане под стража“ за петима свидетели по „КТБ“

Defakto.bg

Обвинени са за пране на 2,5 млн. лева

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови Пламен Панайотов от специализирания съд за петима свидетели по мегаделото „КТБ“, както бе поискала прокуратурата. Определението бе четено в края на деня днес.

Финансовият директор на „Дунарит“ Никола Киров, изпълнителният директор на инвестиционния посредник „Фина Ц“ Иван Стойков, шофьорът в „Дунарит“ Венцислав Тодоров, охранителят в „Литекс секюрити“ Васил Шуманов и безработният Красимир Зарев са петимата, обвинени сега от прокуратурата за пране на пари по поръчение на организирана престъпна група.

Имената на всички станаха ясни днес в спецсъда по време на делото за мерките за неотклонение. Вчера, както Де факто писа, имаше информация само за двама – Иван Стойков и Никола Киров. Както и че иде реч за разследване по материали, отделени от мегаделото „КТБ“ и предоставени от някогашния приближен на Цветан Василев, а сега основен прокурорски свидетел срещу него Бисер Лазов.

Въпреки че в петък усилно съобщаваха за свои финализирани разследвания срещу депутати, от спецпрокуратурата запазиха пълно мълчание за арестите и обвиненията на свидетелите по „КТБ“. Този факт бе публично оповестен от адвокат Константин Симеонов, който предупреди, че това е начин за сплашване и мачкане на свидетели по гръмкото дело.

Прокуратурата обвинява петимата за пране на 2,5 млн.лв., получени от тях като коледни бонуси на 18 декември 2013 г. по разпореждане на Цветан Василев. Милионите били присвоени от КТБ чрез фиктивни кредити и после раздадени от черната каса на Василев, твърди прокуратурата, цитирана от „24 часа“. А всеки от петимата с подписа си удостоверил, че е получил бонуса.

Освен това обвиняемите били свързани с дружества, получавали необезпечени кредити от КТБ, а четирима от тях често пътували до Сърбия след 2013 г., са другите аргументи на прокуратурата.

Не стана ясно обаче защо на разследващите са им трябвали близо три години да стигнат до въпросните заключения и да се активизират сега.

Защитата, на свой ред е категорична – подписите под разходните ордери, послужили за обвиненията, не са на обвиняемите. Но за сметка на това несъмнено под тях стоял парафът на Бисер Лазов.

Делото започна с искане на отвод на съдията Пламен Панайотов, след отказа му да разреши на четирима от петимата обвиняеми да дадат обяснения по тяхно желание, макар че НПК не го забранява в подобно производство. „Г-н съдия, вие създадохте проблем, от който се създава несъмнен извод за вашата предубеденост“, бе един от аргументите на защитата. Панайотов не се отведе.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.