Последни новини
Home / Законът / Въпроси за незабавно изпълнение и договор за продажба на имот в теста за съдебни помощници в СГС

Въпроси за незабавно изпълнение и договор за продажба на имот в теста за съдебни помощници в СГС

Defakto.bg

Конкурсите за съдебни помощници в Софийския градски съд (СГС) са на финалната си фаза. След резултатите от писмения изпит, на последния, устен изпит, отиват 36 кандидати за общо 7 места.

Три от тях са за Гражданско отделение – първоинстанционни състави, Гражданско отделение – въззивни състави и за Търговското отделение в СГС (по една бройка за всяко), четири – за Наказателното отделение.

Конкурсът е на три етапа – по допустимост (след преглед на документи), писмен и устен изпит. Цедката на допустимостта се минава с минимален успех 4,50 от дипломата и държавните изпити. А на третия етап – устен изпит отиват само изкаралите поне 5,00 на писмения.

За Наказателното отделение от допуснати 70 кандидати на писмен изпит са се явили 61. А от тях 17 са класирани за устния изпит, който ще се състои на 19 и 20 януари.

В другия конкурс – за Гражданското и Търговското отделение, на писмен изпит са се явили 46 от допуснатите 63 кандидати, класирани за устен изпит са 19, техният изпит е бил на 12 януари.

А СГС публикува днес отговорите на писмения тест. От тях става ясно, че пожелалите да са съдебни помощници в двете отделения са отговаряли на въпроси по два казуса. Единият е за сключен договор за продажба на недвижим имот, предаден на купувача, но неизплатен от него. Питанията са за определяне на цената на иска и държавната такса на иска за разваляне, преклудирането на възраженията, доказването на плащане със свидетелски показания.

Вторият казус е за поисканазаповед за незабавно изпълнение срещу кредитополучател и поръчител.

About De Fakto

Проверете също

Напрежение в адвокатурата за провеждане на общите събрания за избор на делегати в края на април

Висшият адвокатски съвет е поискал от  министъра на здравеопазването  указания за начина на присъствено провеждане …

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.