Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът няма да проверява защо шефът на апелативния спецсъд е посещавал магистрат по делото “Младост”

Инспекторатът няма да проверява защо шефът на апелативния спецсъд е посещавал магистрат по делото “Младост”

Defakto.bg

Инспекторатът към ВСС явно няма да проверява как съдийски шеф е осигурявал мълниеносното придвижване на делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова до апелативния спецсъд, приключило със спиране на пускането им под “домашен арест” миналия ноември.

Това става ясно от отговор на Инспектората, цитиран от в.”Сега”.

Георги Ушев

Проверка на ВКС по администрирането на производствата по мерките за неотклонение на кметиците от “Младост” в апелативния спецсъд установи, че шефът на горната инстанция Георги Ушев е ходил в кабинета на съдията от спецсъда Иво Хинов именно с указания бързо да изпраща материалите “нагоре”. Подобни визити изглеждат притеснителни и не на място, неофициално признават и членове на ВСС.

Главен инспектор Теодора Точкова

“Не всички нарушения на етичните норми и правила за поведение на магистратите предизвикват извършване на проверка. В този смисъл евентуални нарушения на Кодекса за етично поведение не подлежат на оценка и коментар от главния инспектор Теодора Точкова”, са заявили обаче от Инспектората.

За сметка на това там са образували друга проверка по казуса “Младост” – срещу председателя на ВКС Лозан Панов за накърнена съдийска независимост. Поводът е оплакването на 11 магистрати от апелативния спецсъд от разпоредената от Панов проверка по делата за ареста на Иванчева и Петрова, която установи сериозни закононарушения. Твърденията им бяха препратени на Инспектората от съдийската колегия на ВСС.

Сега самият Панов пък сигнализира прокурорската колегия на ВСС за поведението на отговорни обвинители, които с писмо бяха приканили шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев да бламира проверката на върховния съд. Дали колегията ще вземе отношение по това, предстои да видим.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.