Последни новини
Home / Законът / Тихомир Безлов: Краят на „Булгартабак“ е подобен на „Кремиковци“, „Балкан“ и много други

Тихомир Безлов: Краят на „Булгартабак“ е подобен на „Кремиковци“, „Балкан“ и много други

Defakto.bg

Булгартабак“ бе обречен в момента, в който не бе продаден успешно на някой от големите мултинационални цигарени компании, това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, след като стана ясно, че Холдингът затваря цигарената си фабрика в Благоевград.

„Още при покупката – сделката беше повече от странна, очевидно скрити собственици. Изключително непрофесионално поведение по отношение на този изключително тежък сектор. В крайна сметка успяха да продадат, собственикът, за който се смята, че е Делян Пеевски, успя да продаде на същата цена, на която бе приватизирано дружество, продадоха марките. Още тогава горе-долу беше ясен хоризонтът, в който фабриката ще бъде закрита. Хората, които бяха наели да продължат да работят за тях, показаха, че нямат смислени планове за развитието на дружеството“, коментира Безлов в предаването „Преди всички“. Според него е било ясно, че фабриката ще бъде закрита. Той подчерта, че новият собственик дори не е купил специалните машини, с които се поставят кодове на всяка кутия, което е според европейски регламент и влиза в сила от лятото.

Темата за разфасоването на „Булгартабак“ е подобна на други български истории, като „Кремиковци“, „Балкан“, „Полимери“ и т.н., смята Тихомир Безлов. Според него бъдещето на цигарената индустрия е свързано с бездимие и загрявани цигари.

Последните поръчки, които са изпълнени в „Благоевград БТ“, са били към контрагент в Близкия Изток и към „Бритиш Американ Табако“, които след като купиха повечето марки на българския тютюнев гигант, подписаха двугодишен договор за производство на ишлеме във фабриката в Благоевград. След денонощна работа в продължение на три месеца в края на миналата седмица хората бяха уведомени, че работата спира окончателно. Синдикатите са разбрали постфактум за закриването на благоевградското дружество на „Булгартабак Холдинг“. Официално уведомление за намеренията на работодателя те не са получили, сигналите са подадени от хората, работещи в цигарената фабрика.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.