Последни новини
Home / Законът / Трима са задържани за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня“

Трима са задържани за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня“

Defakto.bg

Трима души са задържани за унищожаването на дюните на къмпинг „Смокиня“, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.  От обяснението й стана ясно, че двама от тях са багеристите, разорали дюните и лицето, което им е поръчало и платило за това.  „Установени са две лица – багеристи, които са извършени фактическите действия по изравняването на дюната, което на практика е довело до нейното унищожаване. Това са двамата багеристи, които сме задържали в късните часове вчера. По техни данни и други оперативно-издирвателни мероприятия е установено още едно лице, което в нощните часове вчера беше установено и задържано. Това е лицето, което е ангажирало двамата багеристи и което им е платило 1000 лв. за услугата. Той отрича да е подбуждал извършването на каквито и да е действия. Предстои да установим всички обстоятелства по делото“.

Третият, чието име не бе съобщено, се е легитимирал като собственик на имота, каза в предаването „Преди всички“ Арнаудова. „Независимо дали е собственик, всеки е длъжен да спазва законите. Унищожаването или повреждането на такава защитена територия, на този невъзстановим земен насип, представлява престъпление от общ характер. Предвиденото наказание в НК е до 3 години лишаване от свобода или глоба до 100 хил. лв.“, добави Арнаудова.

Информацията, че част от дюните в къмпинг „Смокиня“ са разорани, се появи в събота, 12 януари в социалните мрежи. По-късно същия ден проверка на районната екоинспекция в Бургас установи, че увреденият имот е част от плаж „Смокини“- север, който е изключителна държавна собственост. Територията е от защитен вид и е част от крайбрежната плажна ивица, отдадена на концесия и под наем от Министерство на туризма.

В понеделник сутрин се очаква да започне повторна проверка с участието и на експерти на Министерствата на туризма, която да определи точните координати от засегнатия имот.  От управата на къмпинг „Смокиня“ заявиха пред „Нова телевизия“, че точно тази територия не е в тяхно владение.

Днес в Бургаската прокуратура ще се вземе решение на кое лице какво обвинение да се повдигне. Обезпечили сме и вещественото доказателство по надлежния ред, заяви Арнаудова.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.