Последни новини
Home / Законът / ЧСИ Тотко Колев, продал либийския танкер: Няма скандал, беше раздухан!

ЧСИ Тотко Колев, продал либийския танкер: Няма скандал, беше раздухан!

Defakto.bg

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев, срещу когото започна разследване за престъпление по служба заради продадения либийски танкер не вижда нарушения в случая. А и публичната продан на кораба не е отменена.

Прокуратурата започна разследване за превишени права и незаконна промяна на собствеността срещу ЧСИ-то. От своя страна Камарата на частните съдебни изпълнители е изпратила свои представители в Бургас за проверка на станалото. Тя ще обяви констатациите си в доклад.

В известната вече история за задържането на танкера като обезпечение на вземане за над 9 млн.долара на „Булгаргеомин“ от либийската държава, впечатлява фактът, че публичната продан е извършена при спряно от съда изпълнително производство.

Така на 21 декември м.г. екипажът на танкера „Бадр“ е свален на брега, а статутът на плавателния статут – променен. Либия окачестви това като пиратство.

„Не съм бил на тази дата (21 декември – б.р.) в Бургас. Ден преди това тръгнах на почивка“, заявява днес Тотко Колев, цитиран от БНР.

„Нито съм давал някакви разпореждания да се извърши такова действие, нито някой от мен нещо е искал. Почивката ми беше от лятото организирана. Отсъствието ми е съвсем случайно. Не намирам скандал в едни гражданско-правни отношения. Скандалът беше раздухан от други“, твърди частният изпълнител.

Днес се е провело разпоредително заседание и по друго дело срещу Тотко Колев. Прокуратурата твърди, че преди 10 години  той е извършил служебно престъпление и е ощетил община Несебър с над 500 000 лева.  След „Дюнигейт“, община Несебър направила ревизия на земите си и разбрала, че не е собственик на терен край Емона. Разследването показало, че ЧСИ е нарушил служебните си задължения при извършване на действия по изпълнително дело.

Колев е отказал коментар по конкретния случай, но е пояснил:

„Може да е случайно, но аз не вярвам в случайностите. Двете неща нямат никаква връзка помежду си. Виждате, че аз не се крия от изявления. Просто мисля, че в момента не е удачно да говоря за тези неща“.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.