Последни новини
Home / Законът / Ветото на президента за “скритите арести” отхвърлено, засега в правна комисия

Ветото на президента за “скритите арести” отхвърлено, засега в правна комисия

Defakto.bg

С 10 на 6 гласа правната комисия отхвърли ветото на президента за т.нар. “скрити арести”. Най-вероятно тази седмица то ще мине и в пленарна зала. Със същия резултат – отхвърляне.

На 19 декември Румен Радев върна за ново обсъждане поправките, които предвидиха задържането на човек да остава тайна за посочени от него лица в срок до 48 часа, ако това е нужно на разследващите или пък са застрашени животът, свободата, неприкосновеността на някого. При арест на непълнолетни “скриването” му може да е до 24 часа. Поправките са в НПК, но залегнаха в преходни разпоредби на други промени – в НК. Един забележителен и все по-популярен законотворчески похват.

Въпреки твърденията на управляващите, че мярката е само спрямо определени лица, чието уведомяване е било поискано от арестанта, изписването на текстовете на практика засяга включително най-близките му. А в хипотезата, когато е задържан непълнолетен, т.е. дете, неговите родители.

Че тези текстове трябва да се прецизират обяви включително главният прокурор Сотир Цацаров.

До окончателното преодоляване на ветото всички поправки – и в НК, и в НПК не се обнародват и, съответно, не действат. Сред тях е включително освобождаването на прокуратурата занапред да изчита в съдебна зала дори диспозитива на обвиненията си. Промяната, предложена за второ четене от Данаил Кирилов, има адресат – мегаделото “КТБ”, което зацикли в спецсъда заради четенето на обвиненията – само те над 1000 страници. Само че кой е казал, че дългото изреждане означава солидни докадателства?!

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.