Последни новини
Home / Законът / Е-гражданство въвежда Министерството на правосъдието

Е-гражданство въвежда Министерството на правосъдието

Defakto.bg

Министерството на правосъдието въведе електронна регистрация за подаване на документи и провеждане на интервю за гражданство, съобщиха оттам.

Стъпката изглежда като част от институционалния отговор на гръмките скандали за алъш-вериша с бг-паспортите (заради членството ни в ЕС, не за друго), финализирани с разследването срещу шефа на ДАБЧ.

Но какво ли стои зад това? Въпросът не е случаен – пробивите са многобройни.

Днес от МП ни съобщават следното:
Кандидатите за промяна на гражданството резервират само по електронен път дата и час за подаване на молби и провеждане на интервю в дирекция „Българско гражданство“ от втори януари т.г.

Новият ред за регистрация на молбите на придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство, регламентиран с влезлите в сила промени на Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство, цели намаляване на административната тежест за гражданите и превенция срещу опити за злоупотреби.
Чрез автоматизираната информационна система на Министерството на правосъдието /http://publicbg.mjs.bg/BgSubmissionDoc/ всеки кандидат може да избере подходяща дата и час за подаване на своите документи, без да се налага да чака на опашка.
В деня на подаване на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервюто с кандидатите. Така се преодолява старата практика за отлагане на интервюто и насрочване на нова дата, на която кандидатите отново да се явят за неговото провеждане, което необосновано удължаваше процедурата с почти година.
След провеждането на интервюто, в 14-дневен срок се извършва експертен преглед за съответствието на представените документи с нормативните изисквания и при констатирани несъответствия на молителя, се предоставя двумесечен срок за отстраняването им чрез публикуване на съобщение за това в автоматизираната информационна система. При неотстраняване на несъответствията в определения срок, производството се прекратява със заповед на министъра на правосъдието.
За кандидатите отпадат и част от административни тежести, като не се налага да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България, документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски и наличието или липсата на задължения, удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен от български гражданин на територията на България.
За всички тези обстоятелства служителите от дирекция „Българско гражданство“ извършват служебна справка в Националната база данни на „Население“ и междуре допугистровия обмен (RegiX).
Неприключилите до 1 януари 2019г. производства по придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство се довършват при досегашните условия и ред.
Резервите
Скандалите за българското граждаство обаче не опираха само до „скоростта“. Нещо повече  – „хързулването“ на процедурата до начална  допустимост обезсмисля проверката, категорична бе пред Де факто  Катя Матева, бивш шеф на „Българско гражданство“ в МП.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.