Последни новини
Home / Законът / Ново предложение за разтоварване на съдилища чрез ГПК (допълнена)

Ново предложение за разтоварване на съдилища чрез ГПК (допълнена)

Defakto.bg

Ново предложение за решаване на проблема с натовареността на съдилища е направила комисията по натовареността и съдебна карта на ВСС. То ще бъде обсъдено от Съдийската колегия днес.

Конкретно комисията дава идея за редакция на чл. 272 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Предложението е текстът да гласи: “Въззивният съд мотивира своето решение включително и чрез препращане към фактическите констатации и правните изводи на първоинстанционния съд“. В момента нормата на чл. 272 ГПК предвижда, че в момента въззивният съд “може и да препрати към мотивите на първоинстанционния съд“.  Става дума за случаите, когато въззивният съд потвърждава първоинстанционното решение.

Практическият ефект на изменението ще е намаляване на обема на работата на въззивните граждански и търговски съдии, мотивира се комисията по натовареността на ВСС. Нещо повече – промяната ще намали и натовареността в окръжните съдилища, защото ще помогне за преразпределение на кадровия ресурс като цяло в гражданските отделения – защото в тях се разглеждат и първоинстанционни дела. Така е и с търговските дела.

За промяната комисията сочи, че в момента дадената в ГПК възможност за препращане към мотивите на първоинстанционния съд при потвърждаване на неговото решение на практика не работи. И се позовава на тълкувателно решение на ВКС от 2013 г., в което върховните съдии приемат, че дори и в тези случаи въззивната инстанция е длъжна да изведе свои самостоятелни фактически констатации или изводи по направените оплаквания и доводи.

В края на миналата година на публично обсъждане с магистрати бяха подложени други изменения в ГПК, разработени по проект, изпълняван от ВСС. Сред тях са заповедните производства и разводите по взаимно съгласие вече да не се гледат от съд, а в закона да влезе норма срещу “професионалните” ищци.

След дебат, в който законодателната идея на комисията по натовареността изобщо бе подложена на съмнение, в крайна сметка Съдийската колегия я прие за сведение (друго не може да направи) и препрати предложението за промяна на чл. 272 ГПК на междуведомствената работна група в Министерството на правосъдието, където работят по проект за по-обширни изменения в кодекса.

Преди това Олга Керелска обяви, че подобни идеи на “парче” са непрофесионални, не са минали и през оценката на правната комисия на ВСС и изобщо “започваме да обясняваме на въззивните съдии как да си пишат мотивите”.

Даниела Марчева възрази, че се дава само диспозитивна възможност – единствено ако въззивният съд е съгласен с всички изводи на първата инстанция, да препрати към нейното решение.

About De Fakto

Проверете също

Последно редовно заседание на кабинета “ГЕРБ – Обединени патриоти“

Премиерът  Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет се събират днес на последното  правителствено заседание …

Навръх “работно” заседание за заплатите в Темида: Разликата по нива да се компенсира с парите за ранг

При ранг “върховен” заплатата на магистрата да е процент от основното възнаграждение във ВКС и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.