Последни новини
Home / Законът / Последно: Прехвърлят само 7 съдии от страната с щатовете им в СРС

Последно: Прехвърлят само 7 съдии от страната с щатовете им в СРС

Defakto.bg

Първоначално преместените трябваше да са 15

Повече от два пъти бе намалена бройката на съдиите от страната, които заедно с щатовете им ще бъдат прехвърлени в Гражданското отделение на свръхнатоварения Софийски районен съд (СРС). Това реши колегията на ВСС днес. Става дума за процедурата по чл. 194, ал.1 от Закона за съдебната власт, когато прехвърлянето става без конкурс.

На 18 септември колегията реши 15 съдии от страната да бъдат преместени в СРС – трима от Пловдив, по двама от Бургас, Враца, Сливен, по един от Плевен, Своге, Благоевград, Червен бряг, Свищов, Свиленград.

Днес бройката бе сведена до 7, като бе прекратена процедурата за районните съдилища в Сливен (за 2 щата) и в Плевен, Своге, Червен бряг и Свищов (за 1 щат).

Като водещ критерий за преместването и сега бе оставено изискването водещ критерий да е натовареността на районните съдилища, от които ще се вземат бройки. Като след месечния брой дела на съдия не трява да надхвърля 55, след намаляването на щата.

Какво се прие?

РС-Пловдив – закриват се 2 щата, които се прехвърлят в СРС и се преназначават двама съдии.

Първоначално обявената бройка за Пловдив бе за 3 щата.

РС-Бургас – закриват се 2 щата, в СРС се преназначават съдиите Петрослав Кънев (вече командирован там) и Светлана Рачева-Янева.

Тук имената са важни, тъй като се разгоря спор. А именно – при подадени три заявления за преместване, комисията по натовареността предлагашеда се мести само 1 щат. С мотива, че единият кандидат – Светлана Рачева вече се била включила в конкурс за преместване (без закриване на щат), а третият претендент заявил желание да отиде в РС-Перник.

Кадровици обаче възразиха, че включването на един съдия в друг конкурс в случая не е мотив, а ако се приеме за такъв, то този магистрат отсега се обявява за победител във въпросния конкурс.

Последваха няколко гласувания, в които членовете на колегията се чудеха дали за местенето на щат им трява квалифицирано мнозинство от 8 „за“ или обикновено. След като в крайна сметка решиха, че и оикновено мнозинство стига, бе одобрен вариантът да се взземат 2 бройки от РС-Бургас. А после, почти единодушно бе прието преназначаването на двамата съдии в СРС.

РС- Враца, мести се 1 бройка с 1 съдия, кандидатите са били трима.

В СРС се преназначава съдия Елена Донкова.

РС-Благоевград – 1 заявление за 1 щат, съдията и щатът отиват в СРС.

РС-Свиленград – 1 заявление за 1 щат, съдията и щатът отиват в СРС.

На преназначените се възлага да довършат започнатите с тях участие наказателни дела, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.

Отложиха местене на 1 щат от апелативния спецсъд в СГС

Друго предложение днес бе една бройка от апелативния специализиран съд да бъде прехвърлена в Софийския градски съд, Гражданско отделение.

Мотивът е, че щатът е бил открит в апелативния спецсъд временно и по конкретен повод – на него да встъпи доскорошния зам.-председател Петя Колева-Рушанова, преди да стане член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК).

В същото време тази бройка бе взета от предварително определен нов щат за СГС.

Драгомир Кояджиков обаче възрази, че председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев е представил данни за двойно увеличаване на работата там в савнение с предходната година и нареждането му като ттрети по натовареност апелативен съд след София и Пловдив (по наказателни дела)

Със 7 на 3 гласа решението бе отложено до получаването на пълен доклад за натовареността.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.