Последни новини
Home / Законът / САК: Изтичането на информация за решенията на съда е грубо нарушение на закона, обезсмисля усилията на адвокатите

САК: Изтичането на информация за решенията на съда е грубо нарушение на закона, обезсмисля усилията на адвокатите

Defakto.bg
Ивайло Данов, председател на САК

Сериозен конфуз ознаменува  решението на специализирания наказателен съд, което остави в ареста  свидетелите по делото ”КТБ”.  На 12 януари телевизия bTV обяви определението на съда 30 минути преди то да бъде официално прочетено в съдебна зала. В 18.10 медията съобщи, че  съдът оставя в ареста задържаните,  а определението за това бе прочетено в  18.30.  Така,  докато чакат решението на съда, защитниците и близките на задържаните, прочетоха какво ще е то в сайта на телевизията. След като медиите светкавично обявиха  гафа, информацията бе свалена и пусната по-късно,  но случаят си остава факт.

Той не е  безобиден, защото или информацията е изтекла недопустимо от съда, или  решението е взето предварително, което пък е абсурдно и скандално.   Адвокатите са  единодушни, че е нарушена тайната на съвещанието, а в протокола от съдебното заседание бе отбелязано, че определението е съобщено преди самият съд да го оповести.
По този повод Софийска адвокатска колегия излезе с остро становище, в което се казва, че  грубо е нарушена тайната на съвещанието по решаване на делото, която е гаранция  за справедлив процес.  „Нарушаването и е тревожен сигнал за възможно посегателство срещу независимостта на съда и задължението му да формира решенията си единствено и само по вътрешно убеждение и  доказателствата по делото“.
Случилото се обезсмисля усилията на адвокатите по защитата на правата на гражданите  и  компрометира очакванията за справедлив процес и независима съдебна власт,  категорични са още столичните адвокати.  В интерес на върховенството на правото,  те настояват да бъде установено как се и стигнало до такъв сериозен гаф на правосъдието.
Пълният текст на становището:

    Стана публично известно, че в заседание за решаване на въпроса за мярката за неотклонение на няколко лица решението на Специализирания наказателен съд е съобщено в новините на телевизия БТВ много преди съдебният състав да го обяви публично.
Независимо, че тази новина в последствие е свалена от сайта на медията, този факт сочи, че някои журналисти са разполагали с информацията преди произнасянето на съда в съдебното заседание.
Според нас това е грубо нарушение на тайната на съвещанието за решаване на делото, която е гаранция и необходимо условие за справедлив процес.
Нарушаването и е тревожен сигнал за възможно посегателство срещу независимостта на съда и задължението му да формира решенията си единствено и само по вътрешно убеждение, въз основа на доказателствата по делото, изразено в нормите на чл.33, ал.2 от Наказателно процесуалния кодекс и в чл.211, ал.1 от Закона за съдебната власт.
Съобщаването на съдържанието на съдебния акт, преди оповестяването му в публично съдебно заседание, компрометира очакванията на обществото за справедлив процес и независима съдебна власт и обезсмисля усилията на адвокатите по защита правата и законните интереси на гражданите.
Софийският адвокатски съвет изразява становище, че следва несъмнено да се установи по какъв начин решението на Съда е станало известно на медията, която го е съобщила, като считаме, че върховенството на правото и принципите на правовата държава го изискват.

14 Януари 2019г.

СОФИЙСКИ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.