Последни новини
Home / Законът / САК: Изтичането на информация за решенията на съда е грубо нарушение на закона, обезсмисля усилията на адвокатите

САК: Изтичането на информация за решенията на съда е грубо нарушение на закона, обезсмисля усилията на адвокатите

Defakto.bg
Ивайло Данов, председател на САК

Сериозен конфуз ознаменува  решението на специализирания наказателен съд, което остави в ареста  свидетелите по делото ”КТБ”.  На 12 януари телевизия bTV обяви определението на съда 30 минути преди то да бъде официално прочетено в съдебна зала. В 18.10 медията съобщи, че  съдът оставя в ареста задържаните,  а определението за това бе прочетено в  18.30.  Така,  докато чакат решението на съда, защитниците и близките на задържаните, прочетоха какво ще е то в сайта на телевизията. След като медиите светкавично обявиха  гафа, информацията бе свалена и пусната по-късно,  но случаят си остава факт.

Той не е  безобиден, защото или информацията е изтекла недопустимо от съда, или  решението е взето предварително, което пък е абсурдно и скандално.   Адвокатите са  единодушни, че е нарушена тайната на съвещанието, а в протокола от съдебното заседание бе отбелязано, че определението е съобщено преди самият съд да го оповести.
По този повод Софийска адвокатска колегия излезе с остро становище, в което се казва, че  грубо е нарушена тайната на съвещанието по решаване на делото, която е гаранция  за справедлив процес.  „Нарушаването и е тревожен сигнал за възможно посегателство срещу независимостта на съда и задължението му да формира решенията си единствено и само по вътрешно убеждение и  доказателствата по делото“.
Случилото се обезсмисля усилията на адвокатите по защитата на правата на гражданите  и  компрометира очакванията за справедлив процес и независима съдебна власт,  категорични са още столичните адвокати.  В интерес на върховенството на правото,  те настояват да бъде установено как се и стигнало до такъв сериозен гаф на правосъдието.
Пълният текст на становището:

    Стана публично известно, че в заседание за решаване на въпроса за мярката за неотклонение на няколко лица решението на Специализирания наказателен съд е съобщено в новините на телевизия БТВ много преди съдебният състав да го обяви публично.
Независимо, че тази новина в последствие е свалена от сайта на медията, този факт сочи, че някои журналисти са разполагали с информацията преди произнасянето на съда в съдебното заседание.
Според нас това е грубо нарушение на тайната на съвещанието за решаване на делото, която е гаранция и необходимо условие за справедлив процес.
Нарушаването и е тревожен сигнал за възможно посегателство срещу независимостта на съда и задължението му да формира решенията си единствено и само по вътрешно убеждение, въз основа на доказателствата по делото, изразено в нормите на чл.33, ал.2 от Наказателно процесуалния кодекс и в чл.211, ал.1 от Закона за съдебната власт.
Съобщаването на съдържанието на съдебния акт, преди оповестяването му в публично съдебно заседание, компрометира очакванията на обществото за справедлив процес и независима съдебна власт и обезсмисля усилията на адвокатите по защита правата и законните интереси на гражданите.
Софийският адвокатски съвет изразява становище, че следва несъмнено да се установи по какъв начин решението на Съда е станало известно на медията, която го е съобщила, като считаме, че върховенството на правото и принципите на правовата държава го изискват.

14 Януари 2019г.

СОФИЙСКИ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.