Последни новини
Home / Законът / Дават 8 прокурорски помощници на най-голямата районна прокуратура, СРП

Дават 8 прокурорски помощници на най-голямата районна прокуратура, СРП

Defakto.bg

Закриването на 11-те РП вървяло „доста гладко“, реформата продължава

Осем прокурорски помощници да получи най-голямата и най-натоварена районна прокуратура в страната, тази в София. Това гласува колегията на ВСС днес. За разлика от големите РП в страната, досега в Софийската районна прокуратура не са имали помощници.

Бройките ще дойдат от Върховната касационна прокуратура, обясни Сотир Цацаров. Там по щат имат 23 прокурорски помощници, 8 от тях ще бъдат съкратени и пренасочени в СРП.

ВКП в сравнение с други прокуратури е добре обезпечена с помощници, на всеки от отделите ще остават по двама, а в отдела за приемане на жалби – четирима, каза Цацаров.

По същия начин щели да се осигурят и нови съдебни служители в СРП – чрез вземане на бройки от двете върховни прокуратури и от националното следствие.

Днес прокурорската колегия гласува също да се разкрият 3 щатни бройки за „главен експерт-криминалист“, които ще обслужват мобилните центрове в страната и работното им място ще е следствения отдел на съответната окръжна прокуратура.

В апелативната спецпрокуратура се разкрива един щат за длъжност „съдебен деловодител“ заради трайното нарастване на делата.

Гласувано бе също разкриване на половин щат за чистач в РП-Малко Търново и 1 щат за „работник, поддръжка сгради“ в РП-Варна.

Окончателните решения ще се вземат от пленума на ВСС.

Колегията прие за сведение заповед на Сотир Цацаров от 27 декември м.г. „относно организационното осигуряване на закриването на 11 районни прокуратури и създаване на съответни териториални отделения“. Тя касае цялостната организация на деловодната дейност в 11-те нови териториални отделения, организацията с работата по унифицираната система, изменение на правилата за случайния подбор, изготвянето на годишните доклади и статистическите отчети на закритите РП, мониторинг на процеса, постоянно действаща работан група – от администрацията на главния прокурор и от аналитичния отдел, които са в помощ при реорганизацията. „Изненадващо, до момента процесът върви доста гладко“, обобщи Сотир Цацаров.

Огнян Дамянов изтъкна, че при случайното разпределение за изравняване на натовареността преписки вече могат да се разпределят и извън съответното териториално отделение. „Това е смисълът и съдържанието на реформата“, обяви Дамянов.

Главният прокурор пък заяви, че в първата половина на годината предстои дискусия за продължаването на реформата.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.