Последни новини
Home / Законът / Дават 8 прокурорски помощници на най-голямата районна прокуратура, СРП

Дават 8 прокурорски помощници на най-голямата районна прокуратура, СРП

Defakto.bg

Закриването на 11-те РП вървяло „доста гладко“, реформата продължава

Осем прокурорски помощници да получи най-голямата и най-натоварена районна прокуратура в страната, тази в София. Това гласува колегията на ВСС днес. За разлика от големите РП в страната, досега в Софийската районна прокуратура не са имали помощници.

Бройките ще дойдат от Върховната касационна прокуратура, обясни Сотир Цацаров. Там по щат имат 23 прокурорски помощници, 8 от тях ще бъдат съкратени и пренасочени в СРП.

ВКП в сравнение с други прокуратури е добре обезпечена с помощници, на всеки от отделите ще остават по двама, а в отдела за приемане на жалби – четирима, каза Цацаров.

По същия начин щели да се осигурят и нови съдебни служители в СРП – чрез вземане на бройки от двете върховни прокуратури и от националното следствие.

Днес прокурорската колегия гласува също да се разкрият 3 щатни бройки за „главен експерт-криминалист“, които ще обслужват мобилните центрове в страната и работното им място ще е следствения отдел на съответната окръжна прокуратура.

В апелативната спецпрокуратура се разкрива един щат за длъжност „съдебен деловодител“ заради трайното нарастване на делата.

Гласувано бе също разкриване на половин щат за чистач в РП-Малко Търново и 1 щат за „работник, поддръжка сгради“ в РП-Варна.

Окончателните решения ще се вземат от пленума на ВСС.

Колегията прие за сведение заповед на Сотир Цацаров от 27 декември м.г. „относно организационното осигуряване на закриването на 11 районни прокуратури и създаване на съответни териториални отделения“. Тя касае цялостната организация на деловодната дейност в 11-те нови териториални отделения, организацията с работата по унифицираната система, изменение на правилата за случайния подбор, изготвянето на годишните доклади и статистическите отчети на закритите РП, мониторинг на процеса, постоянно действаща работан група – от администрацията на главния прокурор и от аналитичния отдел, които са в помощ при реорганизацията. „Изненадващо, до момента процесът върви доста гладко“, обобщи Сотир Цацаров.

Огнян Дамянов изтъкна, че при случайното разпределение за изравняване на натовареността преписки вече могат да се разпределят и извън съответното териториално отделение. „Това е смисълът и съдържанието на реформата“, обяви Дамянов.

Главният прокурор пък заяви, че в първата половина на годината предстои дискусия за продължаването на реформата.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.