Последни новини
Home / BREXIT / Евродепутати: Хаос с евроизборите, ако се стигне до забавяне на Брекзит*

Евродепутати: Хаос с евроизборите, ако се стигне до забавяне на Брекзит*

Defakto.bg

Европейският парламент реагира остро на вчерашното решение на Камарата на общините в Лондон, с което беше отхвърлено споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Евродепутати предупредиха, че вариантът за Брекзит без договор е най-лошият сценарий, а удължаване на действието на чл. 50 от Лисабонския договор ще доведе до хаос, защото ще съвпадне с изборния процес за нов Европейски парламент, съобщи БНР.

„Необходимо е да се намери изход от тази задънена улица“, каза пред евродепутатите главният преговарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз се доближава до варианта без договор, предупреди председателят на Европарламента Антонио Таяни по време на дебата в пленарната зала в Страсбург по Брекзит:

„Вървим към сценарий Брекзит без сделка. Британското правителство ще трябва промени своите червени линии. Ние сме отворени за преговори. Имаме доверие на нашия главен преговарящ Мишел Барние, който досега много умело водеше преговорите с Обединеното кралство.  Първите жертви на оттегляне без споразумение ще бъдат британските граждани“.

Готови сме за всеки един сценарий, дори и да твърд Брекзит, каза пред евродепутатите заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс:

„Трябва да изчакаме какво ще се случи в Камарата на общините и каква ще бъде позицията на британското правителство и на парламента. От там нататък трябва да имаме готовност за всеки един сценарий, включително твърд Брекзит, който ще има сериозни последици както за Обединеното кралство, така и за Евросъюза. Еврокомисията ще бъде добре подготвена за реакция за всеки възможен изход“.

Необходимо е да се намери изход от тази задънена улица, каза пред евродепутатите главният преговарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние:

„Следващите стъпки трябва да бъдат очертани от британското правителство. Нито една хипотеза не може да бъде изключена, включително и хипотезата, която толкова много искахме да избегнем – именно липсата на споразумение. До края на март остават близо 70 дни и като че ли Обединеното кралство е готово да бъде третирано като трета страна. Никога рискът не е бил толкова голям“, добави от Страсбург главният преговарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние.

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП, заяви, че няма място за предоговаряне на споразумението с Лондон, а следващият ход е в ръцете на британския парламент:

„Моля ви, кажете ни какво искате да постигнете, дайте ни ориентир и Европа е готова да продължи разговорите по споразумението. Не виждам място за маневри и за предоговаряне“.

Според евродепутата Роберто Гуатиери от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, е време британците да се произнесат на нови избори или на нов референдум:

„Знаем какво не иска британския парламент, но 70 дни преди Брекзит не знаем какво иска британският парламент.  Брекзит е историческа грешка. Чл. 50 гласи, че решението може да бъде отменено. Може би е време хората да се произнесат на едни нови избори или на нов референдум. Ако е необходимо да се удължат сроковете по тези процедури, ние няма да възразяваме, но това трябва да стане с ясна цел. Британското правителство има нужда от стратегическо ясно мислене, както  и да набележи пътя си от сложната ситуация“.

Лидерът на либералите и координатор по Брекзит в Европарламента Ги Верхофстат предупреди, че удължаване на действието на чл. 50 ще създаде казус с евроизборите през май:

„Смятам, че е време да кажем на британските ни приятели, че за доброто на Великобритания е време партиите в британския парламент да си подадат ръка за сътрудничество, така както ние го правим в Европейския парламент. Ако Обединеното кралство иска да продължи действието на чл. 50, това означава , че ще влезнем в изборния период на европейските институции, а това само ще влоши несигурността“.

Източник – БНР

About De Fakto

Проверете също

Шест варианта пред Тереза Мей след вота на доверие

Франция с план за действие при Брекзит без сделка Правителството на премиера Тереза Мей оцеля …

Невиждано поражение за британски премиер Тереза Мей, може да спечели вота на недоверие

Според ЕС: Задавава се хаотичен развод с Лондон Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушителна загуба …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.