Последни новини
Home / Законът / Край! Всички без БСП отхвърлиха ветото за „скритите“ арести

Край! Всички без БСП отхвърлиха ветото за „скритите“ арести

Defakto.bg

Със 137 срещу 43 гласа парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в НПК, въвеждащи т.нар. скрити арести.

„За“ повторното гласуване на текстовете бяха само от БСП.

Президентът бе върнал за ново обсъждане промените в Наказателния кодекс (НК), с преходни разпоредби към които се поправя и Наказателно-процесуалният кодекс (НПК). Вчера правната комисия също отхвърли ветото, въпреки съвета и на главния прокурор Сотир Цацаров да прецизира текстовете.

Според депутата от левицата Филип Попов, цитиран от Offnews, с въвеждането на „тайни арести“ управляващото мнозинство връща държавата във времена, когато полицията е прибирила хора от улицата, а за близките им те са били изчезнали.

„Не е въведен обективен критерий за тежестта на предполагаемото престъпление и отваряте вратата за произвол. Разследващият орган по свое усмотрение ще може да задържа и да не уведомява близките“, заявява Попов. „Няма да натриете носа на президента, преодолявайки ветото, а ще натриете носа на Наказателния кодекс, на българските граждани и на тези, които ще усетят репресивния орган на държавата върху гърба си“, добави той.

Според Данаил Кирилов опозицията обърща президентското вето в политическо говорене и плашене на хора. „В рамките на последните три седмици си поставих за цел да обсъдя този проблем, този въпрос, това вето с възможно най-изтъкнатите реномирани наказателно-правници в българската правна наука и правоприлагане“, заяви Кирилов.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.