Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване в парламента в Лондон, с което бе отхвърлено постигнатото споразумение с ЕС по оттеглянето на Великобритания.

Опасността от оттегляне на страната без уредени правила след гласуването тази вечер нарасна, допълва той в изявление, разпространено от ЕК. Юнкер уточнява, че ЕС продължава работата по одобряване на споразумението от Европейския парламент. Той добавя, че при тези обстоятелства продължава и подготовката за раздяла без договор, макар ЕС да се надява да не се стигне до подобно развитие.

С председателя на Европейския съвет Доналд Туск проявихме добра воля, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вложи много усилия, всички показахме гъвкавост, заявява Юнкер. Призовавам Великобритания възможно най-бързо да поясни намеренията си. Времето е на привършване, добавя председателят на ЕК.

Съжаляваме за резултата от гласуването и призоваваме правителството на Великобритания да изясни своите намерения по следващите стъпки възможно най-скоро, заяви на свой ред Доналд Туск.

ЕС-27 ще остане единен и отговорен, както е бил през целия процес на преговори, и ще се стреми да намали щетите, причинени от Брекзит, отбеляза Туск.

Ще продължим подготовката си за всички варианти, включително сценария „без сделка“. Рискът от хаотично излизане на Великобритания от ЕС се увеличи с това гласуване и макар да не искаме това да се случи, ние ще бъдем подготвени за него.

Ще продължим процеса на ратифициране на споразумението, постигнато с правителството на Обединеното кралство. Това споразумение е и остава най-добрия и единствен начин да се гарантира правилното изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че няма да има предоговаряне на сделката за Брекзит.

„Съжалявам за изхода от вота за Брекзит в долната камара на британския парламент. Във всеки случай няма да има предоговаряне на споразумението за излизането от ЕС“, заяви Курц, чиято страна беше през втората половина на миналата година ротационен председател на ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон заявява, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне без сделка. А от испанското правителство предупредиха, че отхвърленото споразумението е било „най-доброто възможно“ и предоговарянето му „ще доведе до опасен сценарий“.