Последни новини
Home / Законът / Сменят шефове на отделения във Върховния административен съд, гласуват становище за АПК

Сменят шефове на отделения във Върховния административен съд, гласуват становище за АПК

Defakto.bg
Георги Чолаков

Нови председатели на две отделения е предложил председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Те ще бъдат обсъдени от пленум на съда на 24 януари.

Смените са и в двете колегии на ВАС.

За шеф на Трето отделение на Първа колегия Чолаков предлага съдията Марио Димитров. Това отделение се занимава с казуси, свързани с държавната и общинската собственост, българското гражданство, нотариусите, частните съдебни изпълнители, законите за досиетата и прането на пари.

Марио Димитров

Самият Марио Димитров е публично известен още като зам.-министър на правосъдието в екипа на Антон Станков при кабинета “Сакскобургготски”. В момента Трето отделение няма титулярен председател, временно го оглавява Ваня Анчева. Марио Димитров сега е в друго отделение – Четвърто.

Да оглави Шесто отделение на Втора колегия е предложен съдията Любомир Гайдов. Там гледат делата срещу актове на ВСС, за здравното и пенсионното осигуряване, казуси по Закона за гарантиране вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя. До неотдавна шеф на това отделение бе Милка Панчева, вече зам.-председател на ВАС.

Любомир Гайдов

Гайдов също е известен и също бе зам.-министър, но на здравеопазването в първия кабинет “Борисов”, освен това е зам.-председател на Асоциацията на българските административни съдилища. Той почти бе назначен и за зам.-председател на столичния областен административен съд, но се отказа. После името му се спрягаше като евентуален зам.-председател на ВАС след избора на Георги Чолаков.

На пленума си съдиите от ВАС трябва да гласуват и становище до Конституционния съд по оспорените промени в Административнопроцесуалния кодекс. Те бяха изпратени на контрол за конституционосъобразност от президента, омбудсмана и депутати от БСП. Атакуват се драстичното повишение на таксите по касационни дела във ВАС, въвеждането на “закрити” заседания, новата подсъдност и др. Докладчик в КС е Павлина Панова.

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Да спре използването на единната информационна система от 2 август

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.