Последни новини
Home / Законът / Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Defakto.bg

Четирима членове на прокурорската колегия на ВСС, сред които и Сотир Цацаров, ще изготвят проект на механизъм за публична реакция при засягане на доброто име на прокурори и следователи.

Това единодушно реши колегията днес по предложение на обвинител №1. Останалите от работната група са Даниела Машева, Калина Чапкънова и Пламена Цветанова.

В същото време прокурорската колегия не се присъедини към стандартите за независимост на съдебната власт, гласувани от съдийската колегия на ВСС в края на октомври 2018 г. Основните мотиви бяха, че те касаели само съдиите, а останалите магистрати не били отбелязани (каза го Йордан Стоев). Както и че независимостта на прокурорите и следователите е установена в Конституцията и закона и няма нужда да се гарантира допълнително (според Георги Кузманов). Гергана Мутафова се присъедини. Сотир Цацаров добави, че има и ред становища на Консултативния съвет на европейските прокурори.

Малко по-иначе мислеха Даниела Машева, участвала в работната група по изготвянето на стандартите, и Калина Чапкънова. Според тях прокурорската колегия би могла да гласува поне принципна подкрепа. Не стана.

Всички обаче бяха единодушни, че колегията трябва да има механизъм за публична реакция при нападки, накърняващи независимостта и доброто име на прокурори и следователи. В съдийската колегия вече изработиха такъв.

Въпросът бе поставен от Сотир Цацаров. Той даде „пресен пример“ за атака с делото „Алабин“. Главният прокурор разказа как след обявяването на оправдателната присъда е имало изявление както на защитата, така и на прокурора по делото Милко Момчев. „На другия ден последва сигнал от защитата, с която директно се поиска дисциплинарно производство заради това изявление и освобождаването от длъжност на прокурор Момчев. Сигналът едно към едно беше възпроизведен в няколко медии. Ние веднага публикувахме прессъобщение, че няма никакви основания за дисциплинарно производството и ръководството на ПРБ застава зад прокурора. Колегията дължи някаква реакция в такива случаи“, обяви Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.