Последни новини
Home / Законът / ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Defakto.bg

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати

Изненадващо, пленумът на ВСС се отказа да разглежда увеличението на магистратските заплати с 10 %, считано от 1 януари. Точката бе в предварително обявения дневен ред и определено се очертаваше като най-важна – за съдебната власт.

Днес бе първото събиране на пленума на ВСС за новата година. И започна с изявление на представляващия съвета и шеф на бюджетната комисия Боян Магдалинчев за оттегляне на точката за заплатите. С пестеливото обяснение, че актуализирането на таблицата за определяне на максималните основни месечни заплати „ще бъде предмет на обсъждане в едно работно заседание“. Това означава, че дебатът няма да е публичен.

А сред магистратите усилено се говори, че отлагането не е случайно – според неофициални информации увеличението няма да е еднакво за всички, а диференцирано, според нивото в системата.

Както е известно, през октомври миналата година ВСС първо бе заложил ръст със 17 % на основните заплати на съдии, прокурори и следователи през 2019 г. После, след като кабинетът повиши проекта си за съдебния бюджет, бе обявено,че нарастването на възнагражденията ще е с 10 %, като за всички от бюджетната сфера. Именно това се очакваше да гласува ВСС днес – еднакъв процент на нарастването на възнагражденията. Но такова решение няма.

Минималната основна заплата на магистратите – младшите съдии, прокурори и следователи, е заложена в закона и е равна на две средни заплати в бюджетната сфера. През 2019 г. тя би трябвало да е 2 400 лв. За последно е била 2 176 лв. На нейна база нарастват възнагражденията нагоре по нивата на съдебната власт, именно на базата на въпросната таблица.

В ЗСВ са фиксирани и основните заплати на „тримата големи“ – председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор – те са 90 % от възнаграждението на председателя на Конституционния съд. А поправки в ЗСВ обявиха, че такива заплати получават и членовете на Висшия съдебен съвет. Други фиксирани размери няма.

Предният ВСС веднъж се опита да създаде прецедент, като увеличи заплатите в районните съдилища с далеч по-висок процент от този на останалите. Случи се съвсем в края на мандата му, през септември 2017 г., когато бюджетната комисия с председател Димитър Узунов предлагаше 7 % ръст на възнагражденията на младшите и районните магистрати, а за всички останали – по 127 лева отгоре. Мнозинството в пленума на ВСС обаче отхвърли този вариант и гласува по 7 % увеличение за всички.

Днес председателстващата съвета министър Цецка Цачева пожела на кадровиците здраве, мъдрост и справедливост.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.