Последни новини
Home / Законът / ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Defakto.bg

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати

Изненадващо, пленумът на ВСС се отказа да разглежда увеличението на магистратските заплати с 10 %, считано от 1 януари. Точката бе в предварително обявения дневен ред и определено се очертаваше като най-важна – за съдебната власт.

Днес бе първото събиране на пленума на ВСС за новата година. И започна с изявление на представляващия съвета и шеф на бюджетната комисия Боян Магдалинчев за оттегляне на точката за заплатите. С пестеливото обяснение, че актуализирането на таблицата за определяне на максималните основни месечни заплати „ще бъде предмет на обсъждане в едно работно заседание“. Това означава, че дебатът няма да е публичен.

А сред магистратите усилено се говори, че отлагането не е случайно – според неофициални информации увеличението няма да е еднакво за всички, а диференцирано, според нивото в системата.

Както е известно, през октомври миналата година ВСС първо бе заложил ръст със 17 % на основните заплати на съдии, прокурори и следователи през 2019 г. После, след като кабинетът повиши проекта си за съдебния бюджет, бе обявено,че нарастването на възнагражденията ще е с 10 %, като за всички от бюджетната сфера. Именно това се очакваше да гласува ВСС днес – еднакъв процент на нарастването на възнагражденията. Но такова решение няма.

Минималната основна заплата на магистратите – младшите съдии, прокурори и следователи, е заложена в закона и е равна на две средни заплати в бюджетната сфера. През 2019 г. тя би трябвало да е 2 400 лв. За последно е била 2 176 лв. На нейна база нарастват възнагражденията нагоре по нивата на съдебната власт, именно на базата на въпросната таблица.

В ЗСВ са фиксирани и основните заплати на „тримата големи“ – председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор – те са 90 % от възнаграждението на председателя на Конституционния съд. А поправки в ЗСВ обявиха, че такива заплати получават и членовете на Висшия съдебен съвет. Други фиксирани размери няма.

Предният ВСС веднъж се опита да създаде прецедент, като увеличи заплатите в районните съдилища с далеч по-висок процент от този на останалите. Случи се съвсем в края на мандата му, през септември 2017 г., когато бюджетната комисия с председател Димитър Узунов предлагаше 7 % ръст на възнагражденията на младшите и районните магистрати, а за всички останали – по 127 лева отгоре. Мнозинството в пленума на ВСС обаче отхвърли този вариант и гласува по 7 % увеличение за всички.

Днес председателстващата съвета министър Цецка Цачева пожела на кадровиците здраве, мъдрост и справедливост.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.