Последни новини
Home / Законът / Кой да определя представителните пари за “тримата големи”? Самите те, отговори ВСС

Кой да определя представителните пари за “тримата големи”? Самите те, отговори ВСС

Defakto.bg

С дебат за представителните разходи, с които да разполагат върховете на съдебната власт, тръгна заседанието на пленума на ВСС.

Става дума за парите за служебни цели (посрещане на гости, мероприятия и прочее), с които разполагат “тримата големи” – председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, главният прокурор, както и главният инспектор и директорът на Националния институт на правосъдието.

Спорът бе при обсъждане на точка, формулирана така: “Проект на решение относно определяне на показатели и условия за изпълнение на бюджета на съдебната власт за 2019 г., във връзка с ПМС № 344 от 21.12.2018 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2019 г. /обн., ДВ, бр. 107 от 28.12.2018 г./”.

От името на бюджетната комисия на ВСС председателят й Боян Магдалинчев бе предложил въпросните ръководители да определят размера на представителните пари, но той да се съгласува с бюджетната комисия. “Това е своего рода контрол от необосновано завишаване и разходване”, каза Магдалинчев.

Олга Керелска обаче настоя за тези разходи да се произнася пленумът на ВСС, т.е. колективният орган. А Атанаска Дишева допълни, че би трябвало да има решение на пленума по въпроса.

Сотир Цацаров обаче попита дали тогава трябва да се иска разрешение от пленума и за разходите за гориво. Отговорено му бе, че те и представителните разходи не са идентични.

Магдалинчев, на свой ред, бе готов да отстъпи – съгласуването да не е с бюджетната комисия, а с пленума на ВСС.

При гласуването обаче надделя другото мнение – със 17 срещу 4 гласа кадровиците предпочетоха представителните пари да се съгласуват само с бюджетната комисия.

About De Fakto

Проверете също

Търсен от САЩ и “пуснат” наркотрафикант изчезнал? Той можеше да умре в затвора, а МВР беше уведомено за “домашния арест”, отговори СГС

Софийският градски съд отговори на поредни нападки срещу решение на магистрат. И, както става обичайно, …

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.