Последни новини
Home / Законът / Обсъждането на наредбата за юридическата правоспобност приключи, ВСС принципно „за“

Обсъждането на наредбата за юридическата правоспобност приключи, ВСС принципно „за“

Defakto.bg

Общественото обсъждане на проекта за Наредба за придобиване на юридическа правоспособност приключи, днес думата си каза и Висшият съдебен съвет.

Това е вторият поред проект за такава наредба, изготвен в Министерството на правосъдието. Първият бе пуснат за обществено обсъждане през януари 2017 г., но до приемане не се стигна. Обсъжданията по новия проект бяха открити на 14 декември м.г., срокът за становища изтече на 13 януари т.г. В много отношения двата документа си приличат. В основата им са промени в съдебния закон. А придобиването на юридическа правоспособност е задължително за работа в съдебната власт, както и за ред правни професии.

Както вече бе обявено, една от основните новости е в разделянето на задължителния стаж за завършилите „Право“, които искат да получат правоспособност, на общ и професионален. Като общия стаж се провежда в районни и окръжни съдилища и прокуратури, както и в следствен отдел на ОП. За професионалния стаж кандидатите могат да изберат практика при адвокат, нотариус, частен или държавен съдебен изпълнител, съдия по вписванията, в Инспектората към ВСС, в НИП, арбитражните съдилища, при омбудсмана.

Друга новост е разделянето на изпита след приключване на стажа на две – решаване на тест и на казус, които се провеждат в различни дни. Като до решаването на казус се допускат само издържалите теста.

А изпитът за придобиване на правоспособност ще се провежда два пъти в годината – през април и през октомври, при нужда и повече пъти.

Едно от възраженията на ВСС е за срока, в който министърът на правосъдието обявява допуснатите до изпит кандидати. Според проекта на наредбата той е не по-късно от три дни преди провеждането на изпита. Съветът предлага този срок да се удължи до 7 дни.

Друга резерва на ВСС е за възнаграждението на членовете на изпитната комисия, което е формулирано твърде общо „определя се с оглед на действащото законодателство“, без да препраща към конкретни правила за определяне на възнагражденията. Тук министър Цецка Цачева поясни, че това е бил един от най-дълго обсъжданите текстове от наредбата, а проблемът е с членовете на изпитната комисия,  служители на МП в служебни правоотношения и които не могат да получават възнаграждение за дейността си в комисията, ако е в работно време. Мислено е и за часовете извън работното време, както и за работа в събота и неделя.

Третата препоръка на ВСС е правилата за провеждане на изпита за придобиване на юридическа правоспособност да създават организация по отношение на самото провеждане на изпита.

About De Fakto

Проверете също

Сотир Цацаров: Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат

Сотир Цацаров обяви, че 15 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия …

ВКС ще тълкува – на какво основание може да се търси обезщетение за такса, платена по „зачертан“ от КС текст

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос за правното основание на предявен срещу държавата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.