Последни новини
Home / Законът / След писмо на бургаски съдии за хули и натиск от ищец, кадровиците питат МП и НАП какви мерки са взели

След писмо на бургаски съдии за хули и натиск от ищец, кадровиците питат МП и НАП какви мерки са взели

Defakto.bg

Ищец тормози съдии от Бургас с непрестанни хули, обиди и сигнали срещу тях до НАП, на базата на които започват проверки. А това поставя магистратите от ОС-Бургас в невъзможност да разгледат осем граждански дела на въпросния ищец, който непрекъснато им иска отвод.

Това става ясно от съобщение на Комисията по правни и институционални въпроси на ВСС. В тази връзка кадровиците питат Министерството на правосъдието докъде е стигнала работата му по промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), част от които засягат именно използването на недопустим език. Правната комисия препраща писмото и на министъра на финансите и на НАП, заради твърденията за злоупотреба с право.

Съобщението:

Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС поиска информация от Министерство на правосъдието за предприетите действия във връзка с изменението и допълнение на Гражданския процесуален кодекс и/или други законодателни промени, касаещи недопустимия съдебен език. Решението е във връзка с писмо от съдии от Окръжен съд – Бургас заради затрудненото движение и разглеждане на осем граждански дела, поради непрестанните отводи на ищеца, на съдиите-докладчици и на състава на целия Окръжен съд – Бургас, както и заради постоянно подаване на частни жалби и жалби срещу постановявани актове с искане за отвод, независимо дали подлежат на обжалване. Посочено е, че депозираните искови молби, въззивни жалби, частни жалби, молби и становища освен многобройни, са изпълнени с хули и клевети, както срещу докладчиците, така и срещу съдии от други съдилища, включително от апелативните съдилища и Върховния касационен съд.

Според съдиите извършените от ищеца действия надхвърлят допустимата критика и представляват системно упражняване на психическо насилие върху съдиите, с цел да се постигне отвод по делата или благоприятен изход за страната. Изложени са конкретни факти за инициираните от ищеца проверки от ТД на НАП по отношение на съдии, разглеждащи дела с неговото участие, с цел създаване на условия за отвод на магистратите.

Съдиите настояват да се предприемат действия за преустановяване използването на органите на държавната администрация, както от конкретно посочения ищец, така и от други злонамерени граждани-страни по дела, за оказване на недопустим натиск и посегателство чрез извънпроцесуални средства върху съда по висящи дела в техен частен интерес.

Комисията по правни и институционални въпроси ще изпрати на министъра на финансите и на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите писмото от съдиите от Окръжен съд – Бургас, за сведение, във връзка с твърдяна от магистратите злоупотреба с право. Решено бе на Окръжен съд – Бургас да се изпратят постъпилите от органи на съдебната власт предложения за законодателни промени във връзка с използван недопустим съдебен език при депозиране на жалби и искови молби, както и отговорите от членове и наблюдатели на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) по темата.

През месец януари 2018 г. (решение по протокол № 2/22.01.2018 г., т. 1)Комисията по правни и институционални въпроси възложи проучване на международната практика в областта на действията и мерките, при констатиране на жалби или искови молби, в които е използван недопустим език, като предостави възможност на административните ръководители на органите на съдебната власт да направят предложения за законодателни промени.

С решение на КПИВ по протокол № 11/16.04.2018 г., т. 12 обобщението на отговори от ЕМСС, както и предложенията за законодателни промени от органите на съдебната власт бяха изпратени на Работна група за изработване на предложения за изменение и допълнение на Гражданско-процесуалния кодекс, при Министерство на правосъдието.

В по-голяма част от предложенията е изразено становище, което се споделя и от КПИВ, а именно че злоупотребата с право от страна на ищци и жалбоподатели, които подават множество искови молби и жалби с идентичен предмет и употреба на недопустим съдебен език, в хода на съдебно производство са проблеми, които налагат законодателни промени, включително в регламентацията на института на отвода.

Общото в направените предложения е необходимостта от използване на уважителен език като задължителна форма при подаването на искова молба или тъжба. С цел ограничаване употребата на недопустим и обиден съдебен език се предлагат три насоки за законодателни промени, които да установяват:

– недопустимост на исковата молба или жалбата, както и прекратяване на образуваното дело;

– нередовност на исковата молба или жалбата;

– предвиждане на наказателни мерки по отношение на участниците в съдебното производство, които употребяват такъв език.

По отношение на нормативната уредба на отвода и самоотвода се предлагат както промени в законодателството, така и предприемане на институционални мерки.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Един коментар

  1. Стефка Видева Манева

    КРБ предоставя на гражданите права за внасяне на молби, жалби и др., но забранява злоупотребата с тези права. Предлаганите промени в ГПК са добри, но те би следвало да включат и търсенето на деликтна отговорност от извършителите. Тъй като тя е уредена в ЗЗД, то в ГПК би следвало да се посочи активно легитимираната страна за търсене на деликтната отговорност в тези случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.