Последни новини
Home / Законът / Столичните адвокати в отворено писмо: Кой даде информация за решение на Съда, което още не беше четено в съдебна зала?!

Столичните адвокати в отворено писмо: Кой даде информация за решение на Съда, което още не беше четено в съдебна зала?!

Defakto.bg

Софийска адвокатска колегия не се отказва от казуса, свързан с предварително обявеното, но още непрочетено в съдебна зала решение на специализирания наказателен съд от миналата седмица, когато магистратите оставиха в ареста  петима свидетели от мегапроцеса „КТБ“.  В отворено писмо столичните адвокати настояват казуса да не се замита, а да се разнищи, защото излага на показ опасни маниери, които сериозно ощетяват авторитета на  правосъдието и правата на гражданите.

Миналата събота  определението на  докладчика Пламен Панайотов за задържане под стража на петимата  бе оповестено от bTV преди съдията да го е изчел в зала. По този повод столичните  адвокати в свое публично становище  огласиха случилото се като нарушаване на закона, тайната на съвещанието и обесмислянае на услията на защитата.

В сряда последва отговор от специализирания съд, който отрече да е замесен и  прехвърли гафа в полето на bTV с аргумента,  че медията вече била признала грешка:“Разпространението на новината за определението на съда преди публичното му обявяване, се дължи на грешка“, заявили от bTV.

Според САК, обаче случилото продължава да е повод за тревога, тъй като телевизията може да е сбъркала часа на обявяването, но обявената информация отговаря на съдържанието на прочетения акт на съдията,  след разгласената  новина.   Поради това Софийският адвокатски съвет е категоричен, че цялата правна общност у нас, включително отговорните държавни институции, трябва  да проявят нетърпимост към подобни случаи.

В отворено писмо до министъра на правосъдието, ВСС, главния прокурор, председателя на Спецнаказателния съд, Съвета за  електронни медии и др. (виж по долу),  САК поставя три въпроса от съществено значение за доверието в правосъдието.  САК очаква отговори на въпросите:

1.Кой е информирал БТВ за решението на Съда преди публичното му оповестяване в съдебна зала и допустимо ли е национална медия да обявява публично информация за съдебен акт, преди надлежното му обявяване от съдията?

2.Нарушена ли е тайната на съвещанието по делото за мерките за неотклонение на обвиняеми лица, които са свидетели по делото „КТБ“, разглеждано от състав на Специализирания наказателен съд на 12.01.2019 г.?

3.Какви действия ще предприеме Висшият съдебен съвет и ръководството на Специализирания наказателен съд, за гарантиране тайната на съдебното съвещание и за недопускане на такива конфузни ситуации?

Цялото писмо на САК:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО

МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО

Г-жа Цецка Цачева

ДО

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ДО

ИНСПЕКТОРАТА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Г-жа Теодора Точкова

ДО

И.Ф. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД

Г-жа Мариета Неделчева

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-н Сотир Цацаров

ДО

СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

КОПИЕ ДО:

Г-н Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV Media Group

Г-н Венелин Петков, Директор „Новини, актуални предавания и спорт” на bTV Media Group

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

от

Софийски адвокатски съвет,

с адрес: гр. София, бул. „Тодор Александров“ № 137, ет. 2,

представляван от председателя му адв. Ивайло Данов

 

 

Уважаеми дами и господа,

 

На 12.01.2019 г. в електронни медии се появи информация, че съдържанието на съдебен акт по конкретно наказателно дело е съобщено в новините на телевизия bTV, преди актът да бъде оповестен в съдебна зала. В информация на сайта Frognews.bg (линк: https://frognews.bg/novini/skandal-btv-saobshti-reshenieto-sada-svidetelite-deloto-ktb-predvaritelno.html), се посочва: „bTV съобщи решението на Спецсъда за свидетелите по делото ”КТБ” близо половин час преди определението да бъде четено на съдебното заседание, предаде репортер на Фрогнюз от залата. Това е скандално, защото означава, че вероятно някой от съдиите го е съобщил на телевизията предварително“ и „В протокола на заседанието е отбелязан фактът, че медия е съобщила за решението на съда, преди самият съдия да го е направил“.

Софийският адвокатски съвет, като управляващ орган на най-голямата адвокатска колегия в страната – Софийската, изразява огромната си тревога от тази информация и счита, че ако изнесените в публикацията данни са верни, то случилото се намалява доверието в правосъдието, уронва престижа на съдебната система и поставя под сериозно съмнение независимостта на съдебната власт, след като е възможно национална медия да обяви съдържанието на съдебен акт преди съдията да стори това в съдебната зала.

Гореизложеното е особено обезпокоително, защото може да се дължи не само на „изпреварваща“ информация към медиите за съдържанието на необявен съдебен акт, но и да представлява недопустим опит за влияние върху съда преди постановяване на неговите актове чрез въздействие върху общественото мнение и във всички случаи представлява грубо вмешателство в независимостта на съдебната власт, гарантирана от Конституцията на Република България.

Ако този инцидент остане неизяснен, е възможно да постави началото на практика, която да лиши съдебната система от независимост и да направи невъзможен справедливия и безпристрастен процес, за което конституционна отговорност носи и адвокатурата.

Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че цялата правна общност у нас, включително отговорните държавни институции, към които се обръщаме, следва да прояви нетърпимост към този случай и в опит да се запази доверието в съдебната система дължи на обществото отговор на следните въпроси:

1.Кой е информирал БТВ за решението на Съда преди публичното му оповестяване в съдебна зала и допустимо ли е национална медия да обявява публично информация за съдебен акт, преди надлежното му обявяване от съдията?

2.Нарушена ли е тайната на съвещанието по делото за мерките за неотклонение на обвиняеми лица, които са свидетели по делото „КТБ“, разглеждано от състав на Специализирания наказателен съд на 12.01.2019 г.?

3.Какви действия ще предприеме Висшият съдебен съвет и ръководството на Специализирания наказателен съд, за гарантиране тайната на съдебното съвещание и за недопускане на такива конфузни ситуации?

Надяваме се, че съобразно компетентността си, ще предприемете необходимото за изясняване на случая и ще ни информирате за извършените от Вас действия и резултатите от тях.

Прилагаме:Разпечатка на хартиен носител на електронна публикация на адрес: https://frognews.bg/novini/skandal-btv-saobshti-reshenieto-sada-svidetelite-deloto-ktb-predvaritelno.html

 

14.01.2019 г.                                                                           С уважение:

гр. София                                                                                            Софийски адвокатски съвет

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.