Последни новини
Home / Законът / Ще внедряват voice-to-text в Темида – магистратите диктуват акта, получават текст

Ще внедряват voice-to-text в Темида – магистратите диктуват акта, получават текст

Defakto.bg

Да започне работа по създаването и внедряването на софтуер за диктовка и автоматично трансформиране на глас в текст (voice-to-text) в съдебната власт, единодушно гласува днес пленумът на ВСС.

Резултатът – когато работата приключи – ще е, че съдии, прокурори и следователи ще пестят време и усилия, отиващи за изписването на актове. Те ще ги диктуват, а софтуерът ще произвежда готов текст. Намеренията са впоследствие системата да се прилага и за протоколи от разпити, съдебни заседания и прочее.

Предложението е на Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Пламена Цветанова и Светлана Бошнакова от ВСС. То е и част от усилията за намаляване на натовареността на магистратите, обясняват инициаторите.

Софтуерът като част от електронното правосъдие е факт поне от десетина години, първоначално е разработен на базата на английския език и досега е твърдяно, че е неприложим за особеностите на българския език, обяви Даниела Марчева. В същото време обаче voice-to-text от миналата година е създаден и работи и в Полша, подчерта тя.

След единодушното одобряване на идеята днес, първата стъпка ще е проучване. Пленумът на ВСС възложи на Марчева, Кояджиков, Цветанова и Бошнакова, както и на главния секретар Силвия Илиева да проучат възможностите за финансиране и внедряване на софтуерния продукт в България. Първоначалното намерение е било да се изпрати само запитване до Фонда за регионално развитие към ЕК, но днес се стигна до решение да се проучат всички възможни финансирания, ще се съгласува и с Държавната агенция за електронно управление. Стана ясно и друго – voice-to-text не бил непознат за магистратите в България, бил пробван в Бургаския апелативен район.

В Полша създаването и внедряването на софтуера е струвало около 2,6 млн.евро.

Мотивите

„Въвеждането на система за запис и конвертиране на аудио-реч в текст ще даде на всички магистрати инструмент за ускорено въвеждане /дигитализиране/ на актовете им, като ще позволи  вместо да набират актовете си ръчно да могат да ги диктуват и да получават автоматично набран текст, позволяващ бързо форматиране, търсене, рефериране и мн.др. опции за допълнителна текстообработка (включително извършването на преводи) и референции към всички ключови сегменти от актовете. Това софтуерно решение ще позволи  и на всички съдебни секретари не само да записват, но и да възпроизвеждат речите в едно съдебно заседание в необходимия протокол, бързо и лесно, в пълнота и с по-малко грешки“, са посочили вносителите.

И още: „Ключово предимство е, че въвеждането на такъв софтуер в практиката може да доведе до едновременно и цялостно подобряване на ефективността и ефикасността на магистратите в цялата съдебна система наведнъжа не само частично или в отделни региони.

Предвиждат се няколко етапа на работа.

В първия – от 3 до 5 месеца – се прави експертен анализ, който да определи ключови изисквания, потребителските очаквания и ползи, създаването на спецификация, план за тестване и внедряване, определяне на ключовите индикатори, определяне на ключови екипи, ръководители и т.н.

Във втория етап – от 3 до 9 месеца – избраният изпълнител трябва да разработи индивидуална система, приложима за съответните потребители и случаи на ползване. В рамките на тази разработка се очаква да бъдат създадени модули за гласова обработка и разпознаване, за синтез и анализ на текст, интерфейс за управление.

В третия етап – от 6 до 9 месеца – ще се провежда „първоначално обучение“ на системата на български език.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.