Последни новини
Home / Законът / Арестувани са 43-ма за финансиране на тероризъм, Спецнаказателният съд е издал 126 разрешения за обиски

Арестувани са 43-ма за финансиране на тероризъм, Спецнаказателният съд е издал 126 разрешения за обиски

Defakto.bg

43-ма са арестувани при мащабна операция на прокуратурата, ДАНС и ГДБОП. Задържаните са  били свързани с нерегламентирани парични преводи “ в и от“ страната в особено големи размери, съобщи специализираната прокуратура.  Според държавното обвинение, организаторът на схемата е  сирийски гражданин, който осъществявал контактите за  подпомагане на терористични организации и  лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм.

Няма данни незаконните преводи да са свързани с подготовка на терористични актове в България. Очаква се до 24 часа част от задържаните да получат обвинения, а други да бъдат пуснати или да останат само свидетели по делото.

Пълен текст на официалното съобщение:

  „Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, провежда активни процесуално следствени действия по наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс /престъпления  против  Републиката/ на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания

В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в гр. София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз“.

 

Методът „Хавала“

е система за изпращане на пари, при която клиентът се обръща към „брокер“, на когото дава парите, а от своя страна посредникът се свързва със свои „партньори“ в страната, за където е предназначен паричният превод.  До ден-два те издирват получателя и му дават парите.  Обикновено таксата за „превода“ е около 5% от сумата. Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен, тъй като обикновено „брокерите“ плащат средствата от своя джоб. По тази причина „хавала“ е отличен начин за финансиране на незаконни дейности, сред които и терористични атаки.  По оценка на американските власти с помощта на хавала през последните година са пренесени милиарди долари от страни като Пакистан, Афганистан и Сомалия, пише в.Сега.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.