Последни новини
Home / Законът / Дежа вю: 10 % увеличение на заплатите на младшите магистрати, но не и нагоре в системата, искат кадровици (допълнена)

Дежа вю: 10 % увеличение на заплатите на младшите магистрати, но не и нагоре в системата, искат кадровици (допълнена)

Defakto.bg

И на практика преповтарят предложението на Димитър Узунов и други от стария ВСС

Опасенията на магистрати за неравно процентно увеличение на заплатите в системата от 1 януари се оправдаха.

Макар че в края на октомври м.г., като се съгласиха с разчетите на финансовото министерство за съдебния бюджет за 2019-а (което се случи за първи път), във ВСС да бе обявено, че парите ще стигнат за 10 % увеличение на заплатите на всички магистрати от различните нива в системата, тази година намеренията вече са променени. И досущ повтарят като схема опита на част от предния ВСС да въведе „диференцирано“ увеличение на основните възнаграждения на съдии, прокурори и следователи. А именно – най-висок процент на нарастване за младшите магистрати и еднаква сума за всички останали (равна като абсолютна стойност на увеличението за младшите). Мотивът бе за справедливост във възнагражденията, но на практика създаваше неравенство.

Онова предложение бе направено през септември 2017 г., в края на мандата на предния ВСС и, в крайна сметка, не мина. Надделя мнението, че така несправедливо и безпочвено се ощетяват магистратите от различните нива – районно, окръжно, апелативно, върховно, които са израствали в системата на базата на умения, знания, опит и са се явявали на конкурси за това. И, естествено, получават по-високи заплати.

Сега проекторазчетите се оказват същите: с 10 % увеличение само на възнагражденията на младшите и равна сума от по 204 лева на човек (равна на 10-те процента за най-ниските нива) за всички останали, става ясно от публикация на „Правен свят“.

Предложението е на 9 от членовете на ВСС.

В тази връзка Де факто попита съвета за мотивите за тази стъпка: дали парите не стигат или отново се говори за „справедливост“? Поискахме да разберем също и с колко и кога ще бъдат увеличени заплатите на съдебните служители.

По-късно ни бе отговорено, че „по бюджета на съдебната власт за 2019 г. увеличението на работните заплати с 10 % на магистрати и служители е обезпечено изцяло„.

Последва и прессъобщение по темата.

Едно напомняне – дори и да се приеме „лошия“ за всички освен младшите магистрати вариант, той няма да се отрази на основните заплати на самите членове на ВСС. Преди те получаваха възнагражденията на върховни съдии и това им предложение би ударило и самите тях. Но ситуацията вече е различна – заплатите на кадровиците са равни на тези на „тримата големи“ и не са обвързани със заплащанията в системата. Защото председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор получават 90 % от заплатата на председателя на Конституционния съд. А неговото възнаграждение е средно аритметично от заплатите на президента и на председателя на НС.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.