Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент подкрепи орязване на средства в страни без върховенството на закона

Европейският парламент подкрепи орязване на средства в страни без върховенството на закона

Defakto.bg

Европейският парламент подкрепи идеите за орязване на еврофондовете за страни членки, които подкопават върховенството на закона или имитират борба с  корупцията.

397 срещу 158 депутати подкрепиха проектозакон за замразяване на европейски средства, ако бъде установено, че правителство подкопава демократичните ценности.  Предложенията ще влязат в сила, ако бъдат подкрепени от държавите членки на Общността., съобщава „Гардиън“.

„Спазването на върховенството на закона е фундаментална предпоставка за демокрация, стабилност, просперитет и взаимно доверие“, обяви Петри Сарвама, финландски центристки депутат, който е един от авторите на предложенията.

Парите на данъкоплатците трябва да бъдат уважавани и харчени при същите правила и принципи във всички страни членки. Не знаем коя ще е следващата страна членка, в която върховенството на закона ще бъде поставено под въпрос“.

Обвързването на върховенството на закона с еврофондовете ще окаже огромно влияние върху бюджета на някои страни членки, особено на държавите от Централна и Източна Европа, където голяма част от парите за инфраструктурни проекти идват от еврофондовете. В Полша 61% от държавните инвестиции са от европейските фондове, в Унгария – 55%, а в Румъния – 45%.

Според предложенията на Европейския парламент държавите ще губят евросредства при „общи недостатъци при спазването на върховенството на закона“, такива като липса на разследване на измами, отсъствие на независими съдилища или при липса на сътрудничество с инспектори от ЕС за борба с измамите. Плановете допълнително ще овластят Брюксел, подпомагани от независими експерти, при вземането на решение дали правителство нарушава върховенството на закона, въпреки че парламентът и правителствата ще имат четири седмици да предотвратят замразяване на евросредства.

За да не се изолира местното население, евросредствата за неправителствени организации и академични изследвания няма да бъдат засягани, съобщава изданието.

Крайният резултат няма да стане ясен през следващите месеци, тъй като предложението е обвързано със споразумение за седемгодишната бюджетна рамка (2021-2028), която няма да бъде договорена до европейските избори през май.

Държавите от Централна и Източна Европа вече се обявиха против подобен план, но държави като Германия, Франция и Холандия искат твърди действия срещу правителства, които подкопават основните ценности на ЕС, докато в същото време прибират европейски средства.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.