Последни новини
Home / Законът / След „предизвестена“ присъда срещу турски съдия, европейски магистрати призовават: Без сътрудничество с Турция, докато не спрe „лова на вещици“!

След „предизвестена“ присъда срещу турски съдия, европейски магистрати призовават: Без сътрудничество с Турция, докато не спрe „лова на вещици“!

Defakto.bg
Съдия Мурат Арслан

На 18 януари един турски съдия – Мурат Арслан, президент на независимата турска съдийска асоциация, носител на наградата за човешки права „Вацлав Хавел“, е осъден на 10 години затвор. Признат е за виновен като член на въоръжена терористична организация, готвила преврат, в ареста е от 2016 г.

Ставащото с магистратите в Турция, несъгласни с режима на Ердоган, отдавна се следи от Платформата за независима съдебна власт, в която са обединени четири авторитетни европейски съдийски асоциации – Асоциацията на европейските административни съдии, Европейската асоциация на съдиите, Съдии за съдии и Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ).

Те излязоха с позиция за присъдата на съдия Арслан, разпространена от Съюза на съдиите в България.

Публикуваме я без съкращения:

СТАНОВИЩЕ от 19-ти януари, 2019 г. по повод осъждането на Мурат Арслан на ДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода:

ОСЪЖДАНЕТО НА Г-Н МУРАТ АРСЛАН

Вчера (18 януари – б.р.) носителят на Наградата за човешки права „Вацлав Хавел“ Мурат Арслан, президент на независимата турска съдийска асоциация YARSAV, беше признат за виновен по обвинение за принадлежност към въоръжена терористична организация (а именно, че е бил активен член на FETÖ/PDY) и осъден на десет години лишаване от свобода.

Г-н Мурат Арслан е турски съдия и президент на Турската асоциация на съдиите и прокурорите (YARSAV). Той беше арестуван през октомври 2016 г. и оттогава продължава да е задържан под стража.

През октомври 2017 г. той получи Наградата за човешки права „Вацлав Хавел“ на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

През последните години Платформата за независима съдебна власт в Турция, в която са обединени четири от най-представителните съдийски организации в Европа /Асоциацията на европейските административни съдии, Европейската асоциация на съдиите, Съдии за съдии и МЕДЕЛ/, наблюдаваше наказателното преследване и производството срещу Мурат Арслан и информираше обществеността и политиците.

В хода на наказателното производство доказателства за конкретно използване на комуникационната система ByLock (подобна на “whatsapp” и други комуникационни средства) и нейното значение за конкретните обвинения нито беше внимателно анализирано, нито задълбочено разследвано.

Освен това, многото нарушения на турския Наказателно-процесуален кодекс, характеризиращи цялото производство, достигнаха до своя връх с невъобразимите нарушения на основни процесуални права във вчерашното съдебно заседание. Основни фундаментални процесуални права, като правото на надлежна защита или на отвод срещу предубедени съдии, бяха пренебрегнати и по този начин процесуалните гаранции в турското право бяха игнорирани. Несъответстващите на основните европейски стандарти, доказателствата, представени от страна на държавното обвинение не могат да бъдат счетени за достатъчни, те не представляваха нищо друго, освен изброяване на недоказани твърдения.

Това незачитанве на основни принципи на справедливия съдебен процес – което беше отбелязано непосредствено от европейските наблюдатели на съдебното производство – показва ясно, че това беше изцяло политически мотивирано съдебно решение, което отново показва липсата на върховенство на правото в Турция.

Г-н Мурат Арслан не само демонстрира пълното отстояване към защитата на основните права в работата си като съдия, но същевременно издържаше на нарастващия натиск, както по отношение на съдебната власт в Турция, така и спрямо него. Във всичките си действия, като президент на YARSAV той никога не се спря, въпреки, че неговата лична юридическа кариера беше прекършена (изпълнявайки длъжността докладчик в турския Конституционен съд, той беше преместен). Наред с това, той открито призоваше за международна подкрепа по време на влошаващото се положение на съдебната независимост след корупционния скандал, засягащ политическата власт, развил се през декември 2013 г.

Всеотдайността и почтеността на г-н Мурат Арслан са кристално ясно видими и от простото цитиране на част от неговата реч при получаването на Наградата „Вацлав Хавел“ за 2017 г.:

Ние се борим за независимост и безпристрастност на съдебната власт, върховенство на правото и демокрация. Водени сме от ценности, които целят пълна независимост, модерна цивилизация, основана на равенство, секуларизъм, върховенство на правото, човешки права и свободи. Съпротивляваме се срещу всички нарушения, застрашаващи тези фундаментални ценности. Борим се срещу издигането на стена от страх, зад която е затворено обществото. 
Предварително раздадените присъди, неоснователните обвинения, за съжаление станаха фалшива истина в нашето общество. Не отстъпихме от нашите ценности, които защитавахме, подложени на всякакви форми на заплаха и натиск. Правихме това, което трябваше да бъде направено и този подход беше оценен от международната общност. Тогава станахме представители на зачитана в целия свят организация. 
Не оставихме страната си обречена, страна, в която правосъдието е доведено до разрушение. Оставихме водещите към спасение и назад указващи пътя камъни на всеки ъгъл. Днес сме в изгнание, в окови, но това не може да промени истината. Цената, която платихме само засилва нашата вяра в по-добрите дни и решимостта ни да устоим. Ще продължим да показваме, че винаги има викащи на висок глас срещу несправедливостта и беззаконието, докато много други, които би трябвало да говорят и се съпротивляват, са потънали в мълчание под натиска на империята на страха.”

В този тежък момент Платформата иска публично да изрази:

– своята солидарност с нашия колега Мурат Арслан и неговото семейство, който никога няма да бъде оставен сам или без нашата солидарност и подкрепа
– своята загриженост за грубото нарушаване на основни правила, продължили през цялото време на този процес, вече отбелязани от международните наблюдатели, подкопали това осъждане, което трябва да бъде характеризирано като определено незаконно и несправедливо

– своя призив към всички европейски институции да преустановят всяко сътрудничество със съдебната власт на Турция докато върховенството на правото не бъде възстановено в страната и да използват всички средства да убедят Турция да сложи край на „лова на вещици“ срещу съдии и прокурори.

Едит Зелер,
Президент на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ)

Хосе Игрежа Матос,
Президент на Европейската асоциация на съдиите (EAJ)

Тамара Тротман,
Президент на Съдии за съдии

Филипе Цезар Маркес,
Президент на Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL)

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.