Последни новини
Home / Законът / Нов прицел на прокуратурата – инвалидните пенсии с фалшиви документи

Нов прицел на прокуратурата – инвалидните пенсии с фалшиви документи

Defakto.bg

Скорошни обвинения заради получаване на инвалидни пенсии с фалшиви документи обеща зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора – инвалиди, които имат нужда от тези пари, обяви Гешев. Поводът са образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК.

От министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров е възложено да се извърши анализ, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и МВР за наказателно-правен анализ, извършване на проверки и образуване на досъдебни производства за документни престъпления, обясни Гешев, цитиран от БНР.

Проверката на злоупотребите с ТЕЛК и НЕЛК, по разпореждане на премиера, е показала “ужасяващи” практики по думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Анализът е започнал преди месец, като първите проверки са били в региони, които НОИ е посочил като региони с особено високо впечатляваща инвалидност.

На първо място е Силистренско, където инвалидните пенсии се оказали 28% от всички пенсии в региона.

Именно там се очакват и първите обвинения, като на прицел е и бивша кметица на силистренско село, в дома на която са намерени близо 2000 документи за ТЕЛК, удостоверения от хора, искащи инвалидни пенсии и лични данни. Име не се сочи.

Обвинения ще има и за хора, ползвали неправомерно социалната добавка за инвалидност, както и следващите от нея социални придобивки, така и за посредниците, които специално в Силистренско получавали по 600 лева на документ.

Проверките са 7, 4 са досъдебните производства. Делът, който получавали посредниците, зависел от степента на инвалидност, която осигурявали, като в региона стигала до 2500 лева на човек.

Гешев се зарече работата по тази линия да стане още по-интензивна и препоръча ТЕЛК и НЕЛК да минат към НОИ, а не да се самоконтролират, както било досега.

About De Fakto

Проверете също

ВКС осъди прокуратурата да плати 50 081 лева на фирма за непозволено увреждане

С постановления за връщане ПРБ “уредила” собствеността на спорно гориво, без да се произнесе съд …

Съдът окончателно: Предупреждението „Не записваме деца от ромския етнос“ е расова сегрегация

Делото е срещу директорката на 9. ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ в Благоевград, която написа тази …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.