Последни новини
Home / Законът / Петима задържани за финансиране на тероризъм остават в ареста

Петима задържани за финансиране на тероризъм остават в ареста

Defakto.bg

Специализираният съд остави в ареста петимата задържани под стража в петък в акцията срещу международния тероризъм. Днес беше гледана мярката за неотклонение при закрити врата. Досъдебното производство продължава своя ход, съобщи БНР, позовавайки се на наблюдаващия прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова.

От думите на Станкова се разбира, че обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм:

„Те са направо с повдигнати обвинения по глава Първа от особената част на НК и касаят престъпления против републиката по две обвинения, всяко едно от които по смисъла на нашето законодателство е тежко, умишлено. За първото законодателят предвидил наказание от 3 до 12 години, за второто – до 12 години лишаване от свобода. Към настоящия момент едно от лицата е извън територията на нашата страна, така че по отношение на него ще бъдат предприети съответни мерки. А чужденец е и към настоящия момент мога да кажа, че се преценява чисто в международен аспект какви действия трябва да бъдат предприети“.
Групата в отделните периоди на тази една година, в която е действала, е различна на брой, но лицата са тези, към които има обвинения. Използвани са две чейндж бюра на територията на София за дейността, има активност и в други градове. Предстои конкретизация кой какво точно е извършвал. Не е повдигнато обвинение към ръководител на групата, но има основно активно действащо лице. Именно то пожела защитата на договорените адвокати – двама, и служебният защитник беше освободен.

Според наблюдаващия прокурор финансирането на тези терористични организации е извършвано по два начина: единият начин е с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери, а другият начин е чрез закупуване на автомобили, прекарването им през граница и предоставянето им на територията на Сирия.

Предстои да се доизяснява участие и на други лица и да се конкретизират обвиненията. Ще се установява имуществото на лицата, сметки в банки. Претърсвано е в 2 чейнджбюра в София, има действия и на територията на други градове в страната.

Шестима души бяха привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм, съобщи за „Хоризонт“ говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Става дума за българка и за петима сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване.

Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.