Последни новини
Home / Законът / Петима задържани за финансиране на тероризъм остават в ареста

Петима задържани за финансиране на тероризъм остават в ареста

Defakto.bg

Специализираният съд остави в ареста петимата задържани под стража в петък в акцията срещу международния тероризъм. Днес беше гледана мярката за неотклонение при закрити врата. Досъдебното производство продължава своя ход, съобщи БНР, позовавайки се на наблюдаващия прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова.

От думите на Станкова се разбира, че обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм:

“Те са направо с повдигнати обвинения по глава Първа от особената част на НК и касаят престъпления против републиката по две обвинения, всяко едно от които по смисъла на нашето законодателство е тежко, умишлено. За първото законодателят предвидил наказание от 3 до 12 години, за второто – до 12 години лишаване от свобода. Към настоящия момент едно от лицата е извън територията на нашата страна, така че по отношение на него ще бъдат предприети съответни мерки. А чужденец е и към настоящия момент мога да кажа, че се преценява чисто в международен аспект какви действия трябва да бъдат предприети”.
Групата в отделните периоди на тази една година, в която е действала, е различна на брой, но лицата са тези, към които има обвинения. Използвани са две чейндж бюра на територията на София за дейността, има активност и в други градове. Предстои конкретизация кой какво точно е извършвал. Не е повдигнато обвинение към ръководител на групата, но има основно активно действащо лице. Именно то пожела защитата на договорените адвокати – двама, и служебният защитник беше освободен.

Според наблюдаващия прокурор финансирането на тези терористични организации е извършвано по два начина: единият начин е с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери, а другият начин е чрез закупуване на автомобили, прекарването им през граница и предоставянето им на територията на Сирия.

Предстои да се доизяснява участие и на други лица и да се конкретизират обвиненията. Ще се установява имуществото на лицата, сметки в банки. Претърсвано е в 2 чейнджбюра в София, има действия и на територията на други градове в страната.

Шестима души бяха привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм, съобщи за “Хоризонт” говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Става дума за българка и за петима сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване.

Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.

About De Fakto

Проверете също

Столични адвокати на среща с председателя на СГС за електронния достъп до правосъдие

На среща утре Софийският адвокатски съвет и председателят на Софийския градски съд ще обсъждат проблемите …

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Съдебната реформа е сред приоритетите на “Има такъв народ”. Тя бе сред изчетените днес от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.