Последни новини
Home / Законът / Предприемачът Ваклин: Никой не ме е инструктирал за подкупа и как да се държа!

Предприемачът Ваклин: Никой не ме е инструктирал за подкупа и как да се държа!

Defakto.bg

Основният прокурорски свидетел по емблематичното дело „Младост“ пак се обърка

Никоя институция не е инструктирала строителния предприемач Александър Ваклин как да действа по гръмкия казус „Младост“, не бил получавал и никакви предложения или заповеди от службите.

Това обяви днес основният свидетел на прокуратурата срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова пред специализирания съд. Ваклин е човекът, осигурил и предал парите за твърдения подкуп за „кметиците“ на „Младост“.

А въпросите дали някой му е „подсказвал“ какво да прави не са случайни – от изнесените дотук факти в съда съмнението за наличие на провокация към подкуп се засилва.

Новият разпит на Ваклин се наложи заради записани със СРС негови реплики за 15 000 лева и специалицирана прокуратура в разговор с неизвестен мъж, както и заради други негови думи – че „за тези пари“ щял да издигне кмет на София или да промени закона.

Днес предприемачът не си спомняше за 15 000 и за прокуратура, но помнеше другото си изявление – какво щял да направи за тези пари (на подкупа). Имал предвид, че можел да организира медийна кампания, която да наклони общественото мнение в посока районните кметове да не са избираеми. Не бил искал да си купува кмет.

Любопитно разминаване се получи в други негови обяснения. Ваклин заяви, че е започнал да ходи оборудван със спецсредства по срещи за „Младост“, след като са му били поискани парите за подкуп (по твърденията на прокуратурата първоначално 1 млн. евро, намален до половин милион, от които дадени 70 000 евро преди гръмките арести). Парите, по обясненията на предприемача, му били поискани на 19 март 2018 г. Но той тръгва оборудван със СРС на 9 февруари 2018 г., пак по неговите обяснения.

А „брилянтната“ акция насред центъра на София, при която Иванчева и Петрова бяха закопчани с белезници и държани часове наред пред камери и фотоапарати, бе на 17 април 2018 г.

Интересно бе и друго – твърденията са, че срещу подкупа било договаряно безпроблемното придвиждане на три строителни обекта на предприемача от администрацията в „Младост“. Днес обаче се оказва, че реалният обект, с тръгнали строежи, с днешна дата е един. Вторият бил във фазана проектиране, а по третия още нищо не бил предприемал. Значи са предлагани пари за бъдещи намерения, иронично обобщи адвокат Ирен Савова, защитник на Биляна Петрова.

Делото в спецсъда продължава днес, ще се слушат нови записи от СРС.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.