Последни новини
Home / Законът / Манолова влиза в битка в Брюксел срещу двойния стандарт на храните в ЕС за България

Манолова влиза в битка в Брюксел срещу двойния стандарт на храните в ЕС за България

Defakto.bg
Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова заминава на двудневно посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз.  Изслушването е утре  22 януари 2019 г., от 10.00 ч. (11.00 ч. българско време) в Комисията по петициите в Европейския парламент, съобщи пресслужбата на омбудсмана.

Още на 2 октомври 2017 г. Манолова, подкрепена от известни публични личности,  изпрати до Европейския парламент петиция за нарушение на правото на ЕС и  искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики.  Целта бе спиране на производството и  разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС. Според българския омбудсман, тове е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар.
„Двойните стандарти при стоките съществуват отдавна. Те са безспорно доказани и каузата да бъдат преборени като една обидна и унизителна за България практика вече се превърна в национална, коментира Мая Манолова тази сутрин пред bTV.

Няма оправдание за предлагането на стоки с по-лошо качество и третирането на българите като втора ръка потребители.  Изправени сме пред заплахата след Европа „на две скорости“ да влезем в Европа „на два стандарта”, допълни омбудсманът.  Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има наличие на растителни мазнини, по-малко мляко и какао. Има и по-висока цена. „Аз и български граждани, които подадохме петиция в Европейския парламент, ще бъдем изслушани утре сутрин”, поясни Мая Манолова, изразявайки надежда, че каузата ще има успех.

„Вече трета година водим тази битка.  Оптимистична новина е, че утре в Европейския парламент ще бъде разгледан потребителският пакет, който беше огласен от София за премахване на двойните стандарти при храните. Пакетът е изключително важен и ще даде възможност за предявяването на колективни искове с получаване на обезщетения. Ще бъдат въведени драконови санкции, като може да достигнат до 4% от оборота. Няма друг начин, освен икономическите санкции, срещу тези, които злоупотребяват с доверието на потребителите”, заяви  Манолова.

За проблема общественият защитник беше сезирана от български майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това провокира Мая Манолова да предприеме редица действия и инициативи за преустановяване на нелоялната търговска практика, която е дискриминационна и обидна за българите.
На 30 април 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, омбудсманът организира в София форум на високо равнище по проблема. На форума Вера Юрова представи Новия търговски механизъм за потребителите, където проблемът за двойния стандарт заема значително място и обяви края на двойния стандарт, както и ангажимента на Европейската комисия да предложи изменения в законодателството на Европейския съюз.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.