Последни новини
Home / Законът / 22-ма от СГС до съдебния съвет: Съдът работи нормално, няма нужда от „предварително“ встъпване на шеф!

22-ма от СГС до съдебния съвет: Съдът работи нормално, няма нужда от „предварително“ встъпване на шеф!

Defakto.bg

Магистратите настояват колегията да не подкрепя предложението на Драгомир Кояджиков

Обръщение до Съдийската колегия на ВСС са изпратили 22 магистрати от Софийския градски съд (СГС). И настояват кадровиците да не подкрепят инициативата да се иска „предварително“ встъпване в длъжност на Алексей Трифонов като председател на СГС.

Инициативата е на Драгомир Кояджиков от съвета и е безпрецедентна – досега предварително изпълнение на кадрово решение на ВСС са искали избраните от него, но не и колективният орган, чийто акт се атакува.

Както е известно, на 27 ноември с 9 срещу 4 гласа Съдийската колегия избра начело на СГС Алексей Трифонов, подкрепящите издигнатият от самите магистрати кандидат Евгени Георгиев останаха в малцинство.

Георгиев оспори избора пред Върховния адмвинистративен съд, включително и заради участието в него на пристрастни кадровици. Делото е насрочено във ВАС на 26 февруари и ще се решава само на една инстанция. А жалбата спира изпълнението, освен ако съдът – ВАС – не реши друго. Очакванията бяха евентуално избраният Алексей Трифонов да поиска предварително изпълнение, но той не го е направил. И сега се предлага в играта да влезе самият ВСС.

Точката е в дневния ред на колегията утре.

Подписалите обръщението 22 съдии са от всички отделения на СГС – наказателното, двете граждански (първоинстанционно и въззивни състави), търговско. Сред тях няма член на ръководството. Първият подпис е на Евгени Георгиев. Сред подписалите са Вера Чочкова, Анелия Щерева, Соня Найденова, Андрей Ангелов, Мария Вранеску, Емил Дечев.

Какво заявяват съдиите (обръщението)

Намираме, че не са налице нито една от предпоставките по чл. 60, ал. 1 от АПК за допускане на предварително изпълнение на решението.
Мотивите на предложителя са ни известни от тяхното възпроизвеждане в медии. Те сочат на:
– „особено важен обществен интерес“;
– „от закъснение изпълнението на административния акт могат да настъпят значителни вреди“;
– „отлагане или забавяне изпълнението на решението във времето
ще засегне по крайно негативен начин работата на съда, а и на съдебната власт като цяло, с оглед обстоятелството, че СГС е най-големият окръжен съд в страната, пред който се разглеждат и решават сериозни и значими правни спорове с голям обществен интерес“.
Искането е мотивирано и с довод, че година и три месеца СГС няма
титулярен административен ръководител, което е „пречка за приемане на каквато и да е стратегия за управлението на съда и залагането на по-дългосрочни цели“, както и с текучество на заместник-председатели на съда, водещо до „дезорганизация на работата и до постигане на резултати под оптималните за продължителен период от време“.
Към днешна дата не може да се направи извод за влошени показатели в работата на съда. Едва след запознаване с данните за дейността на съда за 2018 г. и сравняването им с тези за предходни години, може да се направи извод за работата на съда. До момента статистически данни за 2018 г не са публикувани и не са обсъждани от СК на ВСС.
Следва да се вземе предвид, че към 27.11.2018 г. на СК на ВСС е било известно, че двама от заместник-председателите на СГС са подали
оставка. Следователно, не са налице нови факти към настоящия момент, които да обосноват необходимостта от предварително изпълнение на решението. Нещо повече, всички отделения на съда, с изключение на търговско отделение, имат заместник-председатели, назначени от кадровия орган. Във всички отделения на съда, с активното участие на съдиите е създадена организация, която обезпечава нормалното функциониране на СГС, а и ВАС ще разгледа делото на 26.02.2019 г., т. е. само след месец.
Затова настояваме да не подкрепяте предложението за искане от СК
на ВСС до ВАС за допускане на предварително изпълнение на решението на СК на ВСС от 27.11.2018 г. за избор на председател на СГС.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.