Последни новини
Home / Избрано / Адвокат Борислав Вълчев: Под пресата на тежки ограничения адвокатурата губи професионална жизненост

Адвокат Борислав Вълчев: Под пресата на тежки ограничения адвокатурата губи професионална жизненост

Defakto.bg
адвокат
Адв. Борислав Вълчев

Тази седмица предстоят избори за органи в повечето адвокатски колегии (без Софийската), а също и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, което ще се проведе в края на февруари. В навечерието на събранията, да си припомним:

Адвокатът няма право да управлява фирма, да работи по трудов договор, да е държавен служител. Няма право на реклама и на посредници в намирането на клиенти. Няма право да се откаже от защитата на даден клиент по наказателни дела, нито пък – да поема казуси, от които не разбира. Забранено му е да сключва с клиента си сделки относно предмета на делото и да обещава постигането на конкретни резултати, както и, да поема работа в конфликт на интереси.

Длъжен е да има кантора, да се самоиздържа, да се самоосигурява, да застрахова своята професионална отговорност, да поддържа архив, да спазва етичните правила, да поддържа и повишава квалификацията си, да е независим, да поставя интересите на клиента си над своите и да пази тайните му. Да членува задължително в адвокатска колегия, която да следи за спазването на всички тези негови задължения. Всичко това за своя сметка.

Всъщност, дава около 40% от дохода си на държавата, а с останалото си плаща разходите за дейността и храни семейството си.

Подобни ограничения и несъвместимости има и за магистратите – но в замяна са им дадени възможност за кариерно израстване, имунитет, несменяемост, безплатни осигуровки, допълнителни заплати и бонуси годишно и други социални придобивки, брутни заплати при пенсиониране колкото години са работили като магистрат, високо, за българските стандарти възнаграждение.

На нотариуси и ЧСИ са дадени твърди тарифи и лимит в броя им, гарантиращи шестцифрен (поне) годишен доход.

Нашите ограничения и несъвместимости биват „компенсирани“ с:

  • Нелоялна конкуренция от страна на всякакъв вид „консултанти“, които дават правни съвети и съставят юридически документи срещу възнаграждение, и то – без да спазват всички посочени задължения и ограничения;
  • Главният прокурор и Конституционния съд отмениха правото на адвокатските съвети да ни защитават, когато не ни се оказва дължимото уважение и съдействие;
  • Злоупотреба с фигурата на юрисконсулта при съдебно представителство;
  • Наредбата за заплащане на служебните защити от държавата е подигравка и унижение;
  • Наредбата за минималния размер на адвокатските хонорари е в конфликт с правото на европейския съюз, тези, които я спазват са в неизгодна позиция спрямо „нарушителите“;
  • Когато съдът присъжда хонорари на страната, спечелила делото, все по-често присъжда под минимума, а понякога, въобще не присъжда, което провокира клиентите да не искат да плащат.
  • Недобър имидж, подхранван и от внушенията на държавници по медиите.

През последните 10 години средната работна заплата е скочила двойно – от 600 лв на 1200 лв. Но адвокатските хонорари не се увеличават, а намаляват.

Имаме си и устройствен закон, който позволява в гилдията да влизат всякакви хора, адвокатска номенклатура, която допусна да се стигне дотук. Опитите за изменения в закона за адвокатурата са неуспешни, заради пасивността на Висшия адвокатски съвет и неумението му да презентира измененията сред обществото.

Погледната в съвкупност, посочената „регулация“, не води до повишаване на качеството на адвокатската услуга, а напротив.

Без промяна в политиката на органите, без изменения в закона, адвокатурата няма как да отговори на предизвикателствата на съвремието.

About De Fakto

Проверете също

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Депутати и експерти дискутираха проектозакона за защита от домашно насилие

Ключови въпроси, поставени в хода на обществените консултации на законопроекта за изменения и допълнения в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.