Последни новини
Home / Избрано / Адвокат Борислав Вълчев: Под пресата на тежки ограничения адвокатурата губи професионална жизненост

Адвокат Борислав Вълчев: Под пресата на тежки ограничения адвокатурата губи професионална жизненост

Defakto.bg
адвокат
Адв. Борислав Вълчев

Тази седмица предстоят избори за органи в повечето адвокатски колегии (без Софийската), а също и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, което ще се проведе в края на февруари. В навечерието на събранията, да си припомним:

Адвокатът няма право да управлява фирма, да работи по трудов договор, да е държавен служител. Няма право на реклама и на посредници в намирането на клиенти. Няма право да се откаже от защитата на даден клиент по наказателни дела, нито пък – да поема казуси, от които не разбира. Забранено му е да сключва с клиента си сделки относно предмета на делото и да обещава постигането на конкретни резултати, както и, да поема работа в конфликт на интереси.

Длъжен е да има кантора, да се самоиздържа, да се самоосигурява, да застрахова своята професионална отговорност, да поддържа архив, да спазва етичните правила, да поддържа и повишава квалификацията си, да е независим, да поставя интересите на клиента си над своите и да пази тайните му. Да членува задължително в адвокатска колегия, която да следи за спазването на всички тези негови задължения. Всичко това за своя сметка.

Всъщност, дава около 40% от дохода си на държавата, а с останалото си плаща разходите за дейността и храни семейството си.

Подобни ограничения и несъвместимости има и за магистратите – но в замяна са им дадени възможност за кариерно израстване, имунитет, несменяемост, безплатни осигуровки, допълнителни заплати и бонуси годишно и други социални придобивки, брутни заплати при пенсиониране колкото години са работили като магистрат, високо, за българските стандарти възнаграждение.

На нотариуси и ЧСИ са дадени твърди тарифи и лимит в броя им, гарантиращи шестцифрен (поне) годишен доход.

Нашите ограничения и несъвместимости биват „компенсирани“ с:

  • Нелоялна конкуренция от страна на всякакъв вид „консултанти“, които дават правни съвети и съставят юридически документи срещу възнаграждение, и то – без да спазват всички посочени задължения и ограничения;
  • Главният прокурор и Конституционния съд отмениха правото на адвокатските съвети да ни защитават, когато не ни се оказва дължимото уважение и съдействие;
  • Злоупотреба с фигурата на юрисконсулта при съдебно представителство;
  • Наредбата за заплащане на служебните защити от държавата е подигравка и унижение;
  • Наредбата за минималния размер на адвокатските хонорари е в конфликт с правото на европейския съюз, тези, които я спазват са в неизгодна позиция спрямо „нарушителите“;
  • Когато съдът присъжда хонорари на страната, спечелила делото, все по-често присъжда под минимума, а понякога, въобще не присъжда, което провокира клиентите да не искат да плащат.
  • Недобър имидж, подхранван и от внушенията на държавници по медиите.

През последните 10 години средната работна заплата е скочила двойно – от 600 лв на 1200 лв. Но адвокатските хонорари не се увеличават, а намаляват.

Имаме си и устройствен закон, който позволява в гилдията да влизат всякакви хора, адвокатска номенклатура, която допусна да се стигне дотук. Опитите за изменения в закона за адвокатурата са неуспешни, заради пасивността на Висшия адвокатски съвет и неумението му да презентира измененията сред обществото.

Погледната в съвкупност, посочената „регулация“, не води до повишаване на качеството на адвокатската услуга, а напротив.

Без промяна в политиката на органите, без изменения в закона, адвокатурата няма как да отговори на предизвикателствата на съвремието.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.