Последни новини
Home / Законът / България и още две страни от ЕС продават гражданство, това е риск за Съюза, предупреждава ЕК

България и още две страни от ЕС продават гражданство, това е риск за Съюза, предупреждава ЕК

Defakto.bg

Европейската комисия  ще предупреди, че  някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Очаква се проектодокладът да бъде публикуван от ЕК в сряда.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване.

В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между 1 и 2 милиона евро.

Според доклада в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Разрешенията за получаване на местожителство се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството, и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там, създават потенциален риск от пране на пари, смята ЕК.

Еврокомисията казва, че ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.

Миналогодишният скандал в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържането на шефа й  Петър Харалампиев заедно с негови подчинени заради  алъш верши с  придобиване на български паспорти, още няма финал. Прокуратурата обяви, че сумите за нерегламентираното “удостояване” са стигали до  5000 евро. Фрински журналист пък  установи, че 114 души, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство.

За същностни промени в процедурата за придобиване на гражданство заради български предци (по натурализация на основата на произход) се обяви в понеделник  вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя бе категорична: кандидатите по произход  трябва да владеят български език, а удостоверенията за произхода им, издавани от организации без контрол, да отпаднат.

 

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.