Последни новини
Home / Законът / Кадрова драма с районните съдии в София-окръг, до 3 седмици се чакат “мерки”

Кадрова драма с районните съдии в София-окръг, до 3 седмици се чакат “мерки”

Defakto.bg

Кадровата ситуация в деветтe районни съдилища в София-окръг е драматична. Това стана ясно на заседание на Съдийската колегия на ВСС днес, при изслушването на председателя на Софийския окръжен съд Пламен Петков.

Повод е ултиматумът на председателя на РС-Ихтиман Радослава Йорданова, че ако не й дадат още един магистрат, тя подава оставка като началник. За това днес във ВСС бе извикан Пламен Петков.

Ситуацията, която той очерта, освен драматизъм, открои и странности. А именно – в момента не може да “вземе” нито един съдия от от осемте РС в региона и да го прати в Ихтиман (общо РС са 9), но не заради свръхнатовареност, а поради наличието на командировани магистрати в Софийския окръжен съд и в Административен съд – София-област, както и заради други проблеми на съдии.

Картината е следната:

В СОС щатът е 19 съдии и 3 младши. В момента там работят 14 човека, включително един младши и трима командировани

В РС Своге има 3 щата, 2 са заети, командировка не е възможна, за да се спазва принципът на случайното разпределение на делата.

В Етрополе и в Елин Пелин работят трима съдии с 45.52% натовареност, не могат да бъдат командировани.

В Костинборд има петима съдии, но един е командирован в Търговско отделение на СОС.

В Самоков има петима съдии, едната е командирована в Гражданското отделение на СОС.

В Сливница има пет щата – двама са командировани – един в СОС от седем години и един в Административен съд – София-област, след 6 месеца изтича мандатът на сегашния председател.

В Пирдоп има три щата, едната съдийка не е в добро здравословно състояние.

В Ботевград има пет щата, заети са всички.

В Ихтиман има 4 заети щата, едната съдийка е командирована в СОС от 5 години. Там също има магистрат с влошено здраве.

На този фон Пламен Петков заяви, че след разговор с председателя на РС-Ихтиман тя е склонна да отстъпи от намерението за оставка, съгласявайки се с неговите предложения. А председателят на СОС вижда изход в две посоки – през юни да командирова в Ихтиман младшия съдия от окръжния съд (да поеме работата на болния магистрат). Като междувременно в процедура по преместване с решение на ВСС се разменят по един съдия между Ботевград и Ихтиман, където имали основно нужда от цивилисти.

Олга Керелска се заинтересува защо, при тази ситуация, съдия от Сливница е бил командирован в областния административен съд. И напомни, че точно този административен съд е притегателен за мнозина, но не като място за усилна работа.

Първи отговори Пламен Петков. И обясни – имало е двама кандидати за командироване там – Ивайло Родопски и Георги Николов. Като Георги Николов е изтъкнал множество заболявания, включително дискова хериня, което налагало поне три пъти в седмицата да пътува до София. “Аз му отговорих, че няма да преча на никого да бъде командирован в по-горен съд, не можем да превръщаме колегите в крепостен районен съдия”.

Председателят на ВАС Георги Чолаков пък изтъкна, че Николов е командирован в областния административен съд за 6 месеца, със съгласието на прекия ръководител и с уговорката при възникване на неотложна нужда да бъде върнат на щатната си месторабота. “В РС-Сливница ми казаха, че няма проблем с натовареността и липсата на колегата Николов няма да създаде проблеми, аз иначе не подписвам командироване”, категоричен бе Чолаков.

Боряна Димитрова от Съдийската колегия, на свой ред попита дали няма кадрови резерви в РС Етрополе, Сливница, Пирдоп, където натовареността е под средната?

Не е възможно решение, убеден бе Пламен Петков.

А как ще открием процедура по преместване между Ботевград и Ихтиман, като имате незает щат, заради командирован, недоумяваше Цветинка Пашкунова.

Драговир Кояджиков обаче отсече, че можело, законът не пречел.

В крайна сметка колегия та даде 3 седмици срокс на председателя на СОС той да предприеме някакви мерки и да докладва.

“При това положение имам ли думата ви за Ихтиман-Ботевград?”, попита Пламен Петков.

“Имаш”, отговори Кояджиков.

“Това беше странна процедура”, обобщи Атанаска Дишева.

About De Fakto

Проверете също

След окончателното “Невинни!” съдии искат обезщетения от ВСС

Двама бивши председатели на Военноапелативния съд – Веселин Пенгезов и Петър Петков (на снимката) са …

Румен Радев: Борисов, който не се трогна за битите български протестиращи, тръгна да “освобождава” други народи

“Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.