Последни новини
Home / Законът / Кадрова драма с районните съдии в София-окръг, до 3 седмици се чакат “мерки”

Кадрова драма с районните съдии в София-окръг, до 3 седмици се чакат “мерки”

Defakto.bg

Кадровата ситуация в деветтe районни съдилища в София-окръг е драматична. Това стана ясно на заседание на Съдийската колегия на ВСС днес, при изслушването на председателя на Софийския окръжен съд Пламен Петков.

Повод е ултиматумът на председателя на РС-Ихтиман Радослава Йорданова, че ако не й дадат още един магистрат, тя подава оставка като началник. За това днес във ВСС бе извикан Пламен Петков.

Ситуацията, която той очерта, освен драматизъм, открои и странности. А именно – в момента не може да “вземе” нито един съдия от от осемте РС в региона и да го прати в Ихтиман (общо РС са 9), но не заради свръхнатовареност, а поради наличието на командировани магистрати в Софийския окръжен съд и в Административен съд – София-област, както и заради други проблеми на съдии.

Картината е следната:

В СОС щатът е 19 съдии и 3 младши. В момента там работят 14 човека, включително един младши и трима командировани

В РС Своге има 3 щата, 2 са заети, командировка не е възможна, за да се спазва принципът на случайното разпределение на делата.

В Етрополе и в Елин Пелин работят трима съдии с 45.52% натовареност, не могат да бъдат командировани.

В Костинборд има петима съдии, но един е командирован в Търговско отделение на СОС.

В Самоков има петима съдии, едната е командирована в Гражданското отделение на СОС.

В Сливница има пет щата – двама са командировани – един в СОС от седем години и един в Административен съд – София-област, след 6 месеца изтича мандатът на сегашния председател.

В Пирдоп има три щата, едната съдийка не е в добро здравословно състояние.

В Ботевград има пет щата, заети са всички.

В Ихтиман има 4 заети щата, едната съдийка е командирована в СОС от 5 години. Там също има магистрат с влошено здраве.

На този фон Пламен Петков заяви, че след разговор с председателя на РС-Ихтиман тя е склонна да отстъпи от намерението за оставка, съгласявайки се с неговите предложения. А председателят на СОС вижда изход в две посоки – през юни да командирова в Ихтиман младшия съдия от окръжния съд (да поеме работата на болния магистрат). Като междувременно в процедура по преместване с решение на ВСС се разменят по един съдия между Ботевград и Ихтиман, където имали основно нужда от цивилисти.

Олга Керелска се заинтересува защо, при тази ситуация, съдия от Сливница е бил командирован в областния административен съд. И напомни, че точно този административен съд е притегателен за мнозина, но не като място за усилна работа.

Първи отговори Пламен Петков. И обясни – имало е двама кандидати за командироване там – Ивайло Родопски и Георги Николов. Като Георги Николов е изтъкнал множество заболявания, включително дискова хериня, което налагало поне три пъти в седмицата да пътува до София. “Аз му отговорих, че няма да преча на никого да бъде командирован в по-горен съд, не можем да превръщаме колегите в крепостен районен съдия”.

Председателят на ВАС Георги Чолаков пък изтъкна, че Николов е командирован в областния административен съд за 6 месеца, със съгласието на прекия ръководител и с уговорката при възникване на неотложна нужда да бъде върнат на щатната си месторабота. “В РС-Сливница ми казаха, че няма проблем с натовареността и липсата на колегата Николов няма да създаде проблеми, аз иначе не подписвам командироване”, категоричен бе Чолаков.

Боряна Димитрова от Съдийската колегия, на свой ред попита дали няма кадрови резерви в РС Етрополе, Сливница, Пирдоп, където натовареността е под средната?

Не е възможно решение, убеден бе Пламен Петков.

А как ще открием процедура по преместване между Ботевград и Ихтиман, като имате незает щат, заради командирован, недоумяваше Цветинка Пашкунова.

Драговир Кояджиков обаче отсече, че можело, законът не пречел.

В крайна сметка колегия та даде 3 седмици срокс на председателя на СОС той да предприеме някакви мерки и да докладва.

“При това положение имам ли думата ви за Ихтиман-Ботевград?”, попита Пламен Петков.

“Имаш”, отговори Кояджиков.

“Това беше странна процедура”, обобщи Атанаска Дишева.

About De Fakto

Проверете също

Столични адвокати на среща с председателя на СГС за електронния достъп до правосъдие

На среща утре Софийският адвокатски съвет и председателят на Софийския градски съд ще обсъждат проблемите …

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Съдебната реформа е сред приоритетите на “Има такъв народ”. Тя бе сред изчетените днес от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.