Последни новини
Home / Законът / МП предлага: Гражданство по произход, ако знаеш български и имаш работа у нас

МП предлага: Гражданство по произход, ако знаеш български и имаш работа у нас

Defakto.bg

 Да отпадне даването на паспорт за направени инвестиции

Министерството на правосъдието е готово с промени в Закона за българското гражданство. Проектът ще бъде обсъден на 30 януари от  Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от МП.

Лансираните поправки изглеждат сериозни и отговарят на ред препоръки, включително и на тези на вицепремиера Илияна Йотова, която подписва или отказва укази за придобиване на българско гражданство. Не се споменава обаче за трансформация или закриване на ДАБЧ, около която гръмна последния скандал за търговия с гражданство. Така не става ясно и какво става с издаваните от агенцията за българите в чужбина удостоверения за предци с наш корен.

Като основни промени от МП изреждат отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

И още:

„Промените в проектозакона, изработен от Министерството на правосъдието в изпълнение на Програмата на правителството 2017 г. – 2020 г. и решението му за намаляване на административната тежест върху гражданите включват:

  • осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове;
  • премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител;
  • опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Предложението на работната група към Министерството на правосъдието за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции е изготвено на базата на анализ по отношение на прилагането на чл. 12а и чл.14 а от Закона за българско гражданство в сила от 2013 г. Данните показват, че  не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

Работната група бе сформирана със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева на 15 февруари 2018 г. А за предприетите мерки от Министерството на правосъдието за повишаване на контрола  и предотвратяване на възможни злоупотреби в процедурите по предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.“

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.