Последни новини
Home / Законът / Манолова със сериозна защита на българските граждани в ЕП срещу двойните стандарти при храните

Манолова със сериозна защита на българските граждани в ЕП срещу двойните стандарти при храните

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова  защити днес в Брюксел петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. В петицията омбудсманът настоя за спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС чрез промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики, съобщава пресслужбата й.

„Сериозен  успех, Комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна, внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните”, е коментирала Манолова след приключване на заседанието в Комисията по петициите.

Тя съобщила още, че и Комисията по вътрешен пазар в ЕП, заседавала по същото време, е одобрила сутринта единодушно, с 19 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, „потребителския пакет“ на Вера Юрова – еврокомисар по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете. Той бе огласен за първи път на форума в София, иницииран от Манолова в рамките на българското европредседателство – „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата”.

„Този пакет беше гласуван с огромно мнозинство и реално дава зелена светлина за неговото придвижване от комисията към ЕП“, подчертава омбудсманът с  надежда, че до края на мандата ЕП ще има време да приеме промените, които забранят двойните стандарти при храните.

„Това ще бъде огромна победа за България, за българските граждани и българските институции. Искам специално да благодаря на българските евродепутати от всички цветове. Представители на всички политически семейства бяха в Комисията по петиции в защита на българския национален интерес. Това всъщност е интерес на още 100 млн. европейски граждани“, допълва общественият защитник.

По-късно Мая Манолова и еврокомисар Юрова са  препотвърдили позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.

Изказването на омбудсмана при изслушване в Комисията по петициите тук: http://www.ombudsman.bg/news/4946

Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=EmfZ7IncDpA&feature=youtu.be

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.