Последни новини
Home / Законът / Манолова със сериозна защита на българските граждани в ЕП срещу двойните стандарти при храните

Манолова със сериозна защита на българските граждани в ЕП срещу двойните стандарти при храните

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова  защити днес в Брюксел петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. В петицията омбудсманът настоя за спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС чрез промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики, съобщава пресслужбата й.

„Сериозен  успех, Комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна, внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните”, е коментирала Манолова след приключване на заседанието в Комисията по петициите.

Тя съобщила още, че и Комисията по вътрешен пазар в ЕП, заседавала по същото време, е одобрила сутринта единодушно, с 19 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, „потребителския пакет“ на Вера Юрова – еврокомисар по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете. Той бе огласен за първи път на форума в София, иницииран от Манолова в рамките на българското европредседателство – „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата”.

„Този пакет беше гласуван с огромно мнозинство и реално дава зелена светлина за неговото придвижване от комисията към ЕП“, подчертава омбудсманът с  надежда, че до края на мандата ЕП ще има време да приеме промените, които забранят двойните стандарти при храните.

„Това ще бъде огромна победа за България, за българските граждани и българските институции. Искам специално да благодаря на българските евродепутати от всички цветове. Представители на всички политически семейства бяха в Комисията по петиции в защита на българския национален интерес. Това всъщност е интерес на още 100 млн. европейски граждани“, допълва общественият защитник.

По-късно Мая Манолова и еврокомисар Юрова са  препотвърдили позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.

Изказването на омбудсмана при изслушване в Комисията по петициите тук: http://www.ombudsman.bg/news/4946

Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=EmfZ7IncDpA&feature=youtu.be

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.