Последни новини
Home / Законът / Промениха адвокатските хонорари по изпълнителни дела за малки дългове

Промениха адвокатските хонорари по изпълнителни дела за малки дългове

Defakto.bg

Нови размери на адвокатските хонорари по изпълнителни дела за малки дългове – до 1000 лв. ще се плащат занапред. Днес в „Държавен вестник“ бе обнародвана промяна в Наредба 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Тя е мотивирана с мащабните изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които обвързаха таксите, плащани от длъжника, с минималната работна заплата, за да се сложи край на парадоксите таксите в пъти да надвишават дълга. Проектът на наредбата е известен от миналия май, когато бе публикуван за обществено обсъждане от Висшия адвокатски съвет. Промяната е приета от ВАдС на 12 октомври м.г.

Тя гласи:

§ 1. В чл. 10 т. 2 се изменя така:

„2. за процесуално представителство, защита и съдействие на страните по изпълнително дело и извършване на действия с цел удовлетворяване на парични вземания до 500 лв. – 1/10 от съответното възнаграждение по чл. 7, ал. 2, т. 1, за вземания от 500,01 лв. до 1000 лв. – 1/5 от съответното възнаграждение по чл. 7, ал. 2, т. 1, и за вземания над 1000 лв. – 1/2 от съответното възнаграждение по чл. 7, ал. 2, т. 2 – 7;“.

Какво стои зад това?

Минималният хонорар за образуване на изпълнително дело остава 200 лв., както и досега.

Промените са във възнагражденията за процесуално представителство, защита и съдействие на страните по изпълнителното дело.

За задължения до 1000 лв. досега адвокатите получаваха минимум 150 лв. (1/2 от 300 лв. – предвиденият общ хонорар за представителство по дела с интерес до 1000 лв. по чл. 7, ал.2 , т.1 от Наредбата) и общият хонорар ставаше 350 лв, независимо дали вземането е 100 лв. или 950 лв.

Сега второто възнаграждение, за процесуално представителство, се диференцира.

Занапред  за вземания до 500 лева по изпълнително дело клиентът ще дължи на адвоката 200 лв. за образуване на делото плюс 30 лв. за представителство и съдействие, т.е. общо 230 лв.

За вземания от 500 до 1000 лв. хонорарът става 200 лв плюс 60 лв., общо 260 лв.

По споразумение с клиента, възнагражденията могат да са и по-високи. А по изпълнителните дела сметката се плаща от длъжника.

About De Fakto

Проверете също

ЕК откри две наказателни процедури срещу България заради несъотвествия с европейското законодателство

Европейската комисия съобщи, че открива наказателна процедура срещу България заради невъзможността за обмен на информация …

Ген. адвокат: Съдът да отхвърли жалбите на Унгария и Полша срещу обвързването на бюджета на ЕС с върховенство на закона

Жалбите нна Унгария и Полша срещу режима на обвързаност с условия за защита на бюджета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.