Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия разреши на членове на КАК, заети в конкурс, да правят атестации за него

Съдийската колегия разреши на членове на КАК, заети в конкурс, да правят атестации за него

Defakto.bg

Резервният член на конкурсна комисия от КАК ще може да участва и при изготвянето на извънредни атестации на кандидатите. Това реши днес Съдийската колегия на ВСС. Кадровиците обаче отказаха и редовният член на конкурсната комисия от КАК да атестира кандидатите.

Въпросът изглежда формален, но е същностен за хода на конкурсите за повишение и преместване. Днес новият председател на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) Красимир Шекерджиев предупреди за невъзможност да се изготвят задължителните атестации за участие в конкурс.

По предложение на КАК кадровиците направиха и друго изменение на вътрешните правила за работата на комисията. Промяната е, че професионалната квота на КАК ще се запълни със специалист по административно право, избран от пленума на Върховния административен съд. Така административните съдии в комисията ще станат трима.

Както е известно в КАК, през която преминава цялата дейност по кадруването на съдиите, влизат, от една страна членове на колегията на ВСС, а, от друга, действащи магистрати, избрани от пленумите на двете върховни съдилища. След промени, гласувани от действащия съвет, членовете на КАК от професионалната квота вече са точно разделени и по материи, а броят им нарасна на 13 човека. В момента беше непопълнено мястото за търговски съдия, след като пленумът на ВКС не избра кандидастващата за него Димана Йосифова.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.