Последни новини
Home / Законът / Ден по-късно, прокуратурата съобщи за обвинението на Елена Йончева, била с гаранция от 20 000 лв.

Ден по-късно, прокуратурата съобщи за обвинението на Елена Йончева, била с гаранция от 20 000 лв.

Defakto.bg

„Понеже вкараха в затвора всички бандити, мошеници, крадци, политици.., телефонни измамници, некадърни и корумпирани (пак извинете за повторението) прокурори, та опряха до единственият български журналист, който в последните близо 30 години обиколи всички горещи точки на планетата и интервюира от талибаните в Афганистан, през убийците в Чечня, далавераджиите в Косово, колещите хора в Алжир…“ – из коментара във  Фейсбук на Вени Марковски

Един ден покъсно, след като спецпрокуратурата повдига обвинение на Елена Йончева за пране на пари, прокуратурата оповести случилото се.  Като я атакува със специално съобщение, в  което се казва, че на Йончева е определена гаранция от 20 000 лв., която Йончева обжалва. Като цяло  данните вече излязоха в пресата – прокуратурата сочи, че става дума за пране на пари в размер на 330 хил. евро в периода юни 2012 – ноември 2014 г.  Прокуратурата  не отрича, че въпросната сума е преведена на Йончева по банков път, като  преводът е трябвало да е бил проверен по Закона за мерките срещу изпирането на пари. И ако е имало данни, че парите имат престъпен произход, държавата е трябвало да го блокира още през 2012 г., коментират юристи.  Това обаче не се е случило, а обвинението изглежда смята, че е достатъчно  да твърди, че парите са мръсни и препрани от журналистката. С подобна нагласа обаче всеки български гражданин може да стане клиент на прокуратурата заради несвършена работа на държавните органи, коментират адвокати.

Според съобщението на прокуратурата Йончева е имала помагач – лице с инициали Б.М.  От държавното обвинение се оплакват, че призоваването на Йончева е започнало на 11 януари и няколко пъти без резултат, а до явяването й вчера. Прокуратурата  информира и за детайли, които нямат нищо общо с повдигнатото обвинение,  например – не били верни твърденията й,  че е работила в Тв 7 – тя  била продавала на медията филмите си, както и че си била определила и теглила заплата от 12 720 лв. на месец.

„Атаката срещу мен започна след искането за независима експертиза на българските магистрали, заяви самата Йончева в парламента, цитирана от БГНЕС. „Правителство и Борисов вече използват и създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, заплаха и публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как шайката, тази организирана престъпна група разграбва България“, смята тя и  определи повдигнатото ѝ обвинение като „репресия“, но подчерта, че случващото се няма да я спре в нейната работа. Колегата ѝ Иван Иванов изрази подкрепа за Елена Йончева от името на цялата парламентарна група на левицата. „Това е една политическа репресия от страна на ГЕРБ“, смята той. Според него ситуацията може да се определи като „нескопосан опит от страна на ГЕРБ да спечели служебно европейските избори“.

Вени Марковски

Понеже вкараха в затвора всички бандити, мошеници, крадци, политици… извинете за повторението…, телефонни измамници, некадърни и корумпирани (пак извинете за повторението) прокурори, та опряха до единственият български журналист, който в последните близо 30 години обиколи всички горещи точки на планетата и интервюира от талибаните в Афганистан, през убийците в Чечня, далавераджиите в Косово, колещите хора в Алжир…    „….Направи репортаж – останала сама, без оператора си дори – от Багдад малко преди там да влязат американските войски и т.н., и т.н. „,  коментира във Фейсбук Вени Марковски, популярен общественик и  вицепрезидент на ICANN. 

„ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ДОКЪДЕ Е ПАДНАЛА Пр̶о̶к̶у̶р̶а̶т̶у̶р̶а̶т̶а̶ (на мястото на зачертаната дума е изписана другd –  ЦАЦАРАТУРАТА) , за да се захване с разследване на такава журналистка?...И да не помислите, че това е просто случайно дело?  Не, разбира се. Това е предупреждение към всеки, който се опита да разкрие някоя далавера, заключава Вени Марковски, чиито текст публикуваме със съкращения.

Eто и съобщението на спецпрокуратурата:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

След привличането на народния представител Елена Йончева като обвиняема и по повод нейни изявления пред медиите, Специализираната прокуратура предоставя следната информация:

На 08.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от  Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Елена Йончева  за пране на пари, присвоени от „КТБ“ АД, въз основа на доказателства, събрани от Специализираната прокуратура. Разследването е започнало на 31.08.2018 г. след сигнал до прокуратурата от народни представители.

Елена Йончева даде съгласието си за провеждане на наказателното производство срещу нея, Специализираната прокуратура проведе процесуално следствени действия и събра доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната й отговорност за престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 4, вр. ал. 3 т. 3 и т. 1, пр. 3, вр. ал.2, пр. 2, вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

В хода на разследването на Специализираната прокуратура е установено, че едноличен собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД е Елена Йончева. Дружеството е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията с ЕИК 130692210, със седалище и адрес на управление: гр. София, район „Оборище“, ул. „Велико Търново“ № 10.

На 17.04.2012г., на основание чл. 113, от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид /дружество, регистрирано на 09.02.2011г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/, юридическо лице с правно организационна форма – ОДД и  фирмено наименование „Офроуд“ ООД, съгласно действащото българско законодателство.

На 20.04.2012г., на основание чл. 113 от Търговския закон, представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ са взели решение за учредяване на съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД, съгласно действащото българско законодателство, с фирмено наименование „Офроуд“ ООД.

В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размерът на капитала на новосформираното – 10 000 лева и начинът на разпределение на дружествените дялове – по равно – по 5 000 лева всяко от дружествата.

„Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на „Офроуд“ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 /триста и десет хиляди/ лева, които да бъдат отнесени във фонд „Резервен“. На основание чл. 134 и сл. от Търговския закон, „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на РБългария да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

На 23.04.2012г. е приет дружествен договор на учредително събрание на съдружниците на дружеството и е изготвен протокол от учредителното събрание на „Офроуд“ООД от същата дата, подписан от Е.Йончева и съдружниците на  „Далий трейдинг лимитид“, с който избират за управител на новоучреденото дружество Офроуд“ ООД Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД.

На 13.06.2012г. и 22.06.2012г. от сметката на офшорно дружество „Далий трейдинг лимитид“ по две сметки на търговското дружество „Офроуд“  са получени парични средства в общ размер 333 000,00 евро с левова равностойност 645 423.90 лева като на първата дата са получени 161 100.00 евро в левова равностойност 315 084,21 лева предназначена за фонд „Резервен“ на дружеството, а на втората дата – сумата от 171 900.00 евро в левова равностойност 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ООД. Установено е, че това са средства, собственост на „КТБ“ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от „КТБ“АД, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от „КТБ“ АД в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии Трейдинг Лимитед“.

В периода от 13.06.2012г. до 06.11.2014г. Елена Йончева, която единствено е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „Офроуд“ООД е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства.

Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на „Офроуд“ООД в размер на по 12 720 лева месечно.

Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване.

На 22.01.2019г. Специализираната прокуратура привлече като обвиняема Елена Йончева – народен представител в 44- то Народно събрание за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода 13.06.2012г. до 06.11.2014г. в съучастие с още едно лице – Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач.

Според обвинението в инкриминирания период от време Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на „Офроуд“ ООД, е получила по открити в „КТБ“ АД две банкови сметки сумата от  333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева „гаранция в пари в размер на 20 000 лева“.

На 16.01.2019 г. съучастникът на Йончева – помагачът Б. М. също е привлечен като обвиняем.

Процесът по призоваване на Елена Йончева в качеството й на обвиняема е стартирал на 11.01.2019 г., когато е била търсена от призовкар на Следствения отдел на Специализираната прокуратура на известните й адреси в гр. София, включително и на адреса на

нейната майка, но не е била открита. Майка й е заявила, че не знае къде живее Елена Йончева.

След съдействие от органите на МВР и проведени телефонни разговори с Йончева, на 16.01.2019 г. на Елена Йончева е връчена призовка за явяване в Следствения отдел на Специализираната прокуратура на 22.01.2019 г. – за привличане като обвиняема.

Твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ 7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там.

Към настоящия момент „Офроуд“ООД е без управител/ г-жа Йончева е поискала освобождаването си/, без имущество и без парични средства по банковите сметки.

Поради това, че след освобождаването на Йончева като управител на „Офроуд“ООД, съдружниците не са назначили нов управител за повече от 3 месеца, в съответствие с разпоредбите на Търговския закон  прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурор Георги Иванов от СРП: Изказването на Нинова е недопустимо, манипулативно и политическо

По повод днешното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която „държавното обвинение участва …

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Един коментар

  1. Главозамайващо!С това обвинение прокуратурата надмина подвига на барон Мюнхаузен, който се е измъкнал от блатото като се е повдигнал чрез косата си. Йончева е обвинена, че е теглила заем от КТБ, като парите са бил присвоени от длъжностни лица, на които тепърва предстои да бъде повдигнато обвинение. По – голям юридически абсурд не бях срещал !Нямам нищо общо с БСП, но тук става въпрос за защита на законността и елементарните принципи на демократичната, правова държава. Призжовавам всички, които все още държат в България тези ценности да се спазват, да да подкрепят Йончева. Впрочем, смятам, че за да се разруши този престъпен Картаген, качеството на асфолта трябва да бъде проверено от европейски експерти. Тогава ще се види кой и защо повдижга това нелепо обвинение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.