Последни новини
Home / Законът / Кадровиците не преизбраха Албена Вутова за апелативен прокурор на София, ще търсят нов

Кадровиците не преизбраха Албена Вутова за апелативен прокурор на София, ще търсят нов

Defakto.bg

Пореден отговорен прокурорски пост остана без титулярен ръководител. След неуспеспешен вот за шеф на апелативната спецпрокуратура и изненадващо оттегляне на единствения кандидат за шеф на спецпрокуратурата, дойде ред и на най-голямата апелативна прокуратура в страната – тази в София.

Албена Вутова

Днес с 4 срещу 5 гласа прокурорската колегия на ВСС отказа да назначи Албена Вутова за втори мандат на поста. За избор в тази 11-членна колегия се искат минимум 6 “за”.  В този момент на заседанието не бяха Сотир Цацаров и доскорошният заместник на Вутова Йордан Стоев.

Вутова оглави Софийската апелативна прокуратура през ноември 2013 г, преди това един мандат ръководеше столичната окръжна прокуратура. Тя е обвинител от кариерата, в професията е от 1991 г.

А отзивите на подчинените й за нея винаги са били добри, като за толерантен ръководител. Запомниха се и възраженията на Албена Вутова срещу възприетия унифициран модел за преструктуриране на прокурорската география в страната – за оставяне на районни прокуратури само в областните центрове и трансформирането на останалите в териториални поделения. Първият етап на тази реформа приключи със закриването на 11 РП.

При изслушването й днес Вутова бе критична към работата на Софийската градска прокуратура.

Заяви също, че, според нея, не трябва непременно да се внася протест срещу всяка оправдателна присъда, тъй като може да няма основания за това.

Изтъкна сериозен проблем със съдебно-медицинските експертизи в региона, особено в Благоевград, Монтана и Видин, най-вече заради малкия брой специалисти и заплащането. За Монтана и Видин например експертът е един. А изпращането на “външен” се препятства от факта, че не той е изготвил аутопсията, без този протокол експертизата е невъзможна. Не е възможно и другото – превозване на труповете от Монтана и Видин другаде.

Отбеляза и формален донякъде надзор върху делата на спецотчет, които в оммента са 47 в региона. Но работата по това е активизирана.

Георги Кузманов изтъкна, че като апелативен прокурор тя не посещава съдебна зала и я попита дали това не я дисквалифира професионално.

“Не смятам, че е така. Работата на САП е несравнима с тази на останалите апелативни прокуратури, а и аз решавам дела и преписки”, отговори Вутова.

Даниела Машева и Светлана Бошнакова се обявиха в подкрепа на Албена Вутова.

Пламен Найденов заяви, че няма да гласува за нея, защото не вижда новаторски идеи  и лично ангажиране като административен ръководител на такава голяма апелативна прокуратура.

Пламена Цветанова и Георги Кузманов се присъединиха.

Процедурата за апелативен прокурор на София трябва да стартира отново.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.