Последни новини
Home / Законът / Марияна Кънчева и Александър Корнезов, съдии в Люксембург, с нови мандати

Марияна Кънчева и Александър Корнезов, съдии в Люксембург, с нови мандати

Defakto.bg

Правителството подкрепя подновяването на  мандатите до 2021 г.  на двама български съдии –  Марияна Кънчева и  Александър Корнезов, в Общия съд на Европейския съюз в Люксембург.  Повод за днешното решение е  предстоящото заседание в Брюксел на ниво постоянни представители към ЕС (КОРЕПЕР II), на което на 30 януари 2019 г. ще бъде разгледано назначаването на двама съдии и един генерален адвокат в Съда на ЕС, както и назначаването на осем съдии в Общия съд на ЕС.

Според  чл. 254, ал. 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз („ДФЕС“) на всеки три години се извършва частична подмяна в състава на Общия съд на Европейския съюз („Общия съд“).

Марияна Кънчева е съдия в Общия съд от 19 септември 2011 г. , а Александър Корнезов, който  беше съдия в Съда на публичната служба на Европейския съюз,  след реформата на Съда и разпускането на СПС, е съдия в Общия съд от 19 септември  2016 г.

Съдия Марияна Кънчева е родена през 1958 г., завършила Право в Су „Кл. Охридски“, има  магистратура по европейско право в Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет, била е адвокат в Софийска адвокатска колегия,  генерален директор на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерство на външните работи,  била е  арбитър по  търговски спорове. Има  специализации по икономическо право и по право на интелектуална собственост. Работила е като адвокат и в Брюксел.

Съдия Александър Корнезов е роден през 1978 г., завършил е  Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Международно право“. Притежава образователна степен LL.M по европейско право от Колежа на Европа, Брюж, Белгия, както и научна степен „доктор по право“ със специалност „Международно частно право“ .Той е доцент по право на Европейския съюз и по международно частно право в Българската академия на науките. Работил е като адвокат в адвокатска кантора „Van Bael & Bellis” в Брюксел, една от водещите кантори в областта на европейското право на конкуренцията и европейското анти-дъмпингово право. Повече от 9 години е работил като реферандер в Съда на ЕС.   Автор е на многобройни публикации в областта на европейското право. Говори шест езика.

България подкрепя и предложенията за останалите кандидатури за Общия съд на ЕС: г-н Стефан Гервасони и г-н Лоран Трушо от Франция, г-жа Инга Рейне от Латвия, г-н Фредрик Шалин и г-н Улф Оберг от Швеция и г-жа Мирела Станку от Румъния. Страната ни подкрепя и кандидатурата на Естония за генерален адвокат в Съда на ЕС – г-н Прийт Пикамае, както и тези на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на Финландия съответно – г-н Кристофър Вайда и г-н Нийло Яскинен, за съдии в Съда на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.