Последни новини
Home / Законът / Марияна Кънчева и Александър Корнезов, съдии в Люксембург, с нови мандати

Марияна Кънчева и Александър Корнезов, съдии в Люксембург, с нови мандати

Defakto.bg

Правителството подкрепя подновяването на  мандатите до 2021 г.  на двама български съдии –  Марияна Кънчева и  Александър Корнезов, в Общия съд на Европейския съюз в Люксембург.  Повод за днешното решение е  предстоящото заседание в Брюксел на ниво постоянни представители към ЕС (КОРЕПЕР II), на което на 30 януари 2019 г. ще бъде разгледано назначаването на двама съдии и един генерален адвокат в Съда на ЕС, както и назначаването на осем съдии в Общия съд на ЕС.

Според  чл. 254, ал. 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз („ДФЕС“) на всеки три години се извършва частична подмяна в състава на Общия съд на Европейския съюз („Общия съд“).

Марияна Кънчева е съдия в Общия съд от 19 септември 2011 г. , а Александър Корнезов, който  беше съдия в Съда на публичната служба на Европейския съюз,  след реформата на Съда и разпускането на СПС, е съдия в Общия съд от 19 септември  2016 г.

Съдия Марияна Кънчева е родена през 1958 г., завършила Право в Су „Кл. Охридски“, има  магистратура по европейско право в Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет, била е адвокат в Софийска адвокатска колегия,  генерален директор на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерство на външните работи,  била е  арбитър по  търговски спорове. Има  специализации по икономическо право и по право на интелектуална собственост. Работила е като адвокат и в Брюксел.

Съдия Александър Корнезов е роден през 1978 г., завършил е  Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Международно право“. Притежава образователна степен LL.M по европейско право от Колежа на Европа, Брюж, Белгия, както и научна степен „доктор по право“ със специалност „Международно частно право“ .Той е доцент по право на Европейския съюз и по международно частно право в Българската академия на науките. Работил е като адвокат в адвокатска кантора „Van Bael & Bellis” в Брюксел, една от водещите кантори в областта на европейското право на конкуренцията и европейското анти-дъмпингово право. Повече от 9 години е работил като реферандер в Съда на ЕС.   Автор е на многобройни публикации в областта на европейското право. Говори шест езика.

България подкрепя и предложенията за останалите кандидатури за Общия съд на ЕС: г-н Стефан Гервасони и г-н Лоран Трушо от Франция, г-жа Инга Рейне от Латвия, г-н Фредрик Шалин и г-н Улф Оберг от Швеция и г-жа Мирела Станку от Румъния. Страната ни подкрепя и кандидатурата на Естония за генерален адвокат в Съда на ЕС – г-н Прийт Пикамае, както и тези на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на Финландия съответно – г-н Кристофър Вайда и г-н Нийло Яскинен, за съдии в Съда на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.