Последни новини
Home / Законът / Отложиха с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата

Отложиха с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата

Defakto.bg

Парламентът отложи с 6 месеца спорните промени в Закона за горивата. На първо четене 112 депутати гласуваха “за”, а 28 се въздържаха.  Отлагането бе предложено от Министерския съвет заради протестите на  малките търговци на горива. Те бяха против  високи финансови условия –  да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки. Законът трябваше да влезе в сила на 28 януари.

Промените ще доведат до хаос в бранша, заяви Емил Димитров, шеф на ПГ за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Сопред него поправките в закона създават нови проблеми. “Текстът изобщо не кореспондира с реалността, не решава проблеми, а създава поне още четири нови. С приемането на закона се заложи той да влезе след шест месеца. Така се появи датата 28 януари. Сега предложението на Министерството на икономиката, респективно през МС, е тази дата да се промени на първи юли. И къде е проблемът – в некачествено изработения и грешно подаден текст към МС, а после изпратен и на нас, които ние за съжаление в момента не можем да променим. Можем едва между първото и второто четене”.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев определи ситуацията така: “Това наистина, айде да не казвам, че е дъното на парламентаризма, но явно показва как се работи в този парламент и неслучайно искаме този парламент да се разпусне, защото явно тук няма никаква ефективност. Законопроектът е обнародван юли месец. От юли досега въобще не е работено по подзаконовите нормативни актове. Или може би всичко се прави с оглед предстоящите избори, за да има тишина, спокойствие”.

Валентин Николов ( ГЕРБ )  обвини опозицията, че не си била свършила навреме работата: “Аз мога да ви упрекна – вие пък защо не разпознахте част от проблемите,  за да може да кажете: “Ей, този закон, който е предложен, трябва да бъде променен”.

ГЕРБ предлага  да бъде създадена нова работна група, а Валери Симеонов („Обединени патриоти“) поиска промените да бъдат приети и на второ четене.  Парламенът определи  три дни срок за предложения преди второто четене.

Още при оповестяването на текстовете на проекта експерти предупредиха, че такъв закон е опит да се ограничи конкуренцията, като се въведат по-високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции за участие на пазара, които ще са проблем за по-малките фирми.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.