Последни новини
Home / Законът / Отложиха с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата

Отложиха с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата

Defakto.bg

Парламентът отложи с 6 месеца спорните промени в Закона за горивата. На първо четене 112 депутати гласуваха „за“, а 28 се въздържаха.  Отлагането бе предложено от Министерския съвет заради протестите на  малките търговци на горива. Те бяха против  високи финансови условия –  да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки. Законът трябваше да влезе в сила на 28 януари.

Промените ще доведат до хаос в бранша, заяви Емил Димитров, шеф на ПГ за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Сопред него поправките в закона създават нови проблеми. „Текстът изобщо не кореспондира с реалността, не решава проблеми, а създава поне още четири нови. С приемането на закона се заложи той да влезе след шест месеца. Така се появи датата 28 януари. Сега предложението на Министерството на икономиката, респективно през МС, е тази дата да се промени на първи юли. И къде е проблемът – в некачествено изработения и грешно подаден текст към МС, а после изпратен и на нас, които ние за съжаление в момента не можем да променим. Можем едва между първото и второто четене“.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев определи ситуацията така: „Това наистина, айде да не казвам, че е дъното на парламентаризма, но явно показва как се работи в този парламент и неслучайно искаме този парламент да се разпусне, защото явно тук няма никаква ефективност. Законопроектът е обнародван юли месец. От юли досега въобще не е работено по подзаконовите нормативни актове. Или може би всичко се прави с оглед предстоящите избори, за да има тишина, спокойствие“.

Валентин Николов ( ГЕРБ )  обвини опозицията, че не си била свършила навреме работата: „Аз мога да ви упрекна – вие пък защо не разпознахте част от проблемите,  за да може да кажете: „Ей, този закон, който е предложен, трябва да бъде променен“.

ГЕРБ предлага  да бъде създадена нова работна група, а Валери Симеонов („Обединени патриоти“) поиска промените да бъдат приети и на второ четене.  Парламенът определи  три дни срок за предложения преди второто четене.

Още при оповестяването на текстовете на проекта експерти предупредиха, че такъв закон е опит да се ограничи конкуренцията, като се въведат по-високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции за участие на пазара, които ще са проблем за по-малките фирми.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.